Domácí pomerančová šťáva


Tenhle recept je od Terez a věřím, že způsobí malou revoluci v chlastacích návycích mých dětí. Džusy jsou totiž něco, co z nějakého důvodu milujou. Kdybych je kupovala, což nedělám, zařve tady 1-2 krabice za den. Ke krabicákům nemám důvěru hned z několika důvodů - zbytečný obal, mega poměr cukru k vodě, nejasný původ a složení.
Určitě nejlepší by bylo odšťavit pomeranče a pít čerstvou šťávu. Svět by byl nuda kdyby byla jenom jedna možnost jak si edělat džus taky tady jeden je. Ne 100% pomerančovej, ale náš!
Tady víte co tam máte a na jeden zátah zaplníte ledničku na týden dopředu, bez barviv, konzervantů a světe div se z ovozelu!


Budete potřebovat:
5 litrů vody
500 g cukru (já jsem dala 200g)
3 lžičky kyseliny citronové (seženete tady)
200 g mrkve
2 pomeranče
1/2 citronu

Ve velkém hrnci svaříme 5 litrů vody s cukrem a kyselinou citronovou. Ovoce a mrkev důkladně omyjeme a oloupeme, vaříme 45minut v papiňáku. Poté rozmixujeme, smícháme se svařenou vodou a přecedíme přes jemné sítko. Přelijeme do lahví a skladujeme v chladu. Nejlepší je 2.-3. den.




Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
http://www.home-made.cz/2013/11/domaci-zazvorovy-liker-proti-chripce.htmlDomácí zázvorový likér proti chřipce



Komentáře

  1. Tenhle džus nám dělala mamina už před cca 30 lety a neschovala si recept. Tuhle jsem si říkala, jak by se mi jako mamině od dvou milovníků džusů hodil, takže díky díky, hned vyzkoušíme :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A není škoda vyvařit všechny vitamínky a enzymy?A co teprv bílý rafinovaný cukr! Raději čerstvě vylisovanou šťávu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Holky a poradite mi, jak dlouho varit, kdyz nemam papinak? Eva

    OdpovědětVymazat
  4. i já nemám papiňák...budu ráda za radu...

    OdpovědětVymazat
  5. tenhle džus děláme už strašně dlouho, recept mám ještě od mamky. Nemám papiňák, tak vařím v hrnci a jen prodloužím dobu na dvojnásobek. A cukru dáváme také méně.

    OdpovědětVymazat
  6. Citrusy v receptu použít bez kůry! Nejde o pesticidy, ale chemikálie použité k ošetření dovážených citrusů, nejčastěji bifenyl a thiabendazol. Obé rozpustné pouze v tucích, tak si nedovedu představit, jak by chemik mohl radit "důkladné omytí". Jejich toxicitu pro lidský organizmus nepodceňujte a ovoce loupejte!

    OdpovědětVymazat
  7. V papiňáku? to snad ne... to je pak džus úplně k ničemu... nezůstane tam ani jeden vitamín :)

    OdpovědětVymazat
  8. Je prima, výborný nápad, udělám ho dětem, taky ho dělala moje mamka. Recept zná asi celá republika dělal se kdysi asi ve velkém ), takže je dobrý, měla jsem ho jako dítě ráda. Jsou tady prima komentáře ) Ano pomeranče oloupat, to by se mělo opravit v receptu paní zadavatelko )

    OdpovědětVymazat
  9. No nevim nevim dneska sem ho udělala, ale zatím teda ta chuť nic moc. Dala sem tam míň cukru asi 250g a víc pomerančů. Uvidíme za ty dva dny.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak dlouho by to mohlo vydržet v lednici, neví někdo..? Resp.jak poznám, že už je to zkažené, je tam ta kyselina jako "konzervant"?

    OdpovědětVymazat
  11. V recepte sa píše, ovocie a mrkvu dobre umyť a olúpať.

    OdpovědětVymazat
  12. Může se to uvařit se sladidlem? prostě tu vodu svařit se sladidlem dle chuti?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)