Domácí mandlový extrakt (nejen do domácího Amaretta)

Blbě se to asi poslouchá, ale Vánoce jsou už tady za 2 měsíce..  a tak mě napadlo, že bychom si je mohli udělat trochu víc home-made než obvykle. Kdo někomu daroval domácí zázvorový likér, ví, jak velkou parádu a radost udělá něco, co léčí a zároveň rozjařuje. Do těch tmavých dní to bude určitě potřeba. Italský ovocný likér Amaretto podle mě voní po Vánocích, tak začneme tím. Je jednoduchý, ale potřebuje čas, takže se nám jeho příprava natáhne až do poloviny prosince. Nebojte, bude to stát za to.
Do domácího Amaretta budeme potřebovat domácí mandlový a vanilkový extrakt. Recept na vanilkový máme, tak se pustíme do mandlí, chvilku trvá, než je hotový, tak teď je ta nejlepší doba si ho založit.



Na 30ml extraktu budete potřebovat:
30ml vodky
hrst mandlí


Pro zjednodušení života, máte možnost použít loupané sekané, ale já bych to nedoporučila. vyberte si mandle se šlupkou, budou víc aromatické.


Asi každý ví jak oloupat mandle, ale kdyby přecijenom někdo tápal, tak se spaří vařící vodou...


Nechají se ve vodě nasáknout a povolit a pak jdou loupat 1-2.

Mandle nasekejte na malé kousky. U extraktů platí jedno pravidlo: čím více materiálu a čím menší kousky, tím je extrakt silnější. A to chceme! :-)


Vhoďte do skleničky.

Zalijte vodkou.


Zašpuntujte a nechte stát mininálně 1,5 měsíce. Občas (2x za týden) protřepejte.


Prozatím hotovo.. Za měsíc a půl sraz tady. S Vaším domácím extraktem z vanilky a mandle - budeme vyrábět lahodné domácí Amaretto! :-)




http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-sami/0/5/219-Thomas-A-Delame-si-to-doma-sami-1-a-2


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!

Komentáře

  1. Hezký den :) Tak to je lákavý recept :D Jen mě napadlo, proč musí být mandle loupané? Se slupkou by byl extrakt moc hořký? Nebyl by víc aromatický? Díky za odpověď VF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, ano je to moc hořké. Ale taky to tak jde ..

      Vymazat
    2. Dobrý den, a po 1,5měs mandle přecedím nebo tam zůstávají po celou dobu než se extrakt spotřebuje? Děkuji za odpověď.

      Vymazat
  2. Dobry den, mam extrakt nalozeny jiz 5 mesicu, ale je stale bez vune a svetly jako na zacatku, udelala jsem neco spatne?

    OdpovědětVymazat
  3. Tento recept mě dost mate. Na začátku je doporučení, že je lépe použít mandle se slupkou, že bude extrakt aromatičtější, a na prvním obrázku je obrázek extraktu podle barvy zjevně z neloupaných mandlí, pak následuje návod na oloupání mandlí a celý čas se pracuje s oloupanými a posléze je v komentářích napsáno, že se to dá udělat i z neloupaných mandlí, ale bude to moc hořké. Tyto rozporuplné informace mi jaksi nedávají smysl.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)