10 dobrých důvodů, proč mít doma mandlový olej

Mandle jsou výživové zdroje. Jsou plné zdravých tuků, vlákniny, fytochemikálií, vitamínů a minerálů.

Mandle se původně pěstovaly na Středním východě. Dnes se pěstuje téměř po celém světě, úspěšně i na několika místech u nás v České republice.  

Je to proto, že stále více lidí si uvědomuje přínosy pro zdraví, zejména srdce. Ale co mandlový olej? Zde je 10 důvodů proč byste ho měli mít vždy doma, alespoň v malé lahvičce.


 

1. Je nejuniverzálnějším olejem ze všech. 

Mandlový olej se rychle vsakuje a je silným zvlhčovačem, takže jej lze použít na obličej nebo tělo. Můžete jej použít rovně nebo smíchat s éterickými oleji, abyste znásobili jeho výhody. Kromě zvlhčení pokožky je mandlový olej skvělým masážním olejem nebo ošetřením pokožky od miminka až do úctyhodného stáří.

2. Olej pro drobné odřeniny až po klub rváčů 

Mandlový olej se po staletí používá k uklidnění pokožky a ošetření drobných a řezných ran. Používá se ve starověkých čínských a ajurvédských praktikách k léčbě kožních stavů, jako je ekzém a psorioza. 

Máte doma malého či velkého padavku? Potřete ho po olejem, zahojí se rychle a bude lépe připraven na  lety a pády nadcházejícího dne.

3. Mandlový olej funguje jako nahatý make up

Nejenže vyřeší problém se suchou pokožkou, mandlový olej může zlepšit i tón pleti. Je vysoce zvláčňující, což znamená, že pomáhá vyrovnat absorpci vlhkosti a ztráty vody. Protože je antibakteriální a plný vitaminu A, může být mandlový olej použit k léčbě akné. Jeho koncentrace vitaminu E může také pomoci léčit poškození sluncem, snižovat známky stárnutí. Dokonce pomáhá urychlovat blednutí jizev.

4. Elegantně řeší tzv. atletickou nohu

Má silné antifungální vlastnosti. Natřete si jej na nohy po návštěvě bazénu, či společných šaten. Pokud je na prevenci pozdě, pomůže odstranit již vzniklé plísňové infekce.

5. Odličuj, odličuj, odličuj, nebo se z toho zblázníš!

Pokud nemáte čím, sáhněte po mandlovém oleji, dokonale odlíčí pleť i oční make up. Možná pak už u tohoto typu odličování zůstanete nadobro.

6. Vlasy, léto, slunce a madle 

Vaše pokožka není jediná část vaší tělesné schránky, která může těžit z mandlového oleje. Výživný olej může zjemnit a posílit vaše vlasy. Je bohatý na vitamin B-7 nebo biotin, čímž mandlový olej pomáhá udržovat vlasy a nehty zdravé a silné. Může také pomoci chránit vaše vlasy před poškozením sluncem pomocí přírodního SPF 5.

7. Řekněte lupům, že můžou padat!

Jeho antibakteriální a fungicidní vlastnosti ho činí účinným při eliminaci kvasinek, které způsobují lupy. Snadno se vsakuje do pokožky, takže mandlový olej dobře funguje při hydrataci teploty hlavy a čištění vlasových folikulů. Udělejte si vlasovou masku jen z tohoto tekutého zlata. Odpočiňte si.

8. Mandlový olej a finální vlasový styling

Není překvapením, že poškozené vlasy se dají ozdravit mandlovým olejem i při finálním stylingu. Naneste na konečky vlasů velmi malé množství oleje, abyste je hydratovali a omezili třepení.

9. Olej pro srdcaře!

Pokud je konzumován vnitřně, může mandlový olej pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění kvůli vysoké hladině antioxidantů, schopnosti snižovat záněty v těle a vlivu na hladinu cholesterolu.

Při vaření s mandlovým olejem pamatujte na to, abyste nerafinované nebo panenské oleje udržovali na nízké teplotě, abyste zabránili spalování oleje a zničení nutriční hodnoty. Mandlový olej se nejlépe používá k zálivce, k pečení je vhodný jen při nízkých teplotách.

10. Olej pro výrobu domácí kosmetiky

Pokud sledujete můj blog, nebo knihy, víte, že mandlový olej je jedním z klíčových olejů prakticky ve všech možných formách kosmetiky, od mýdel, přes odličování, krémy, šampony po báječné bylinné extrakty. Je to bezkonkurenční šampion mezi oleji.

Máte také dobré zkušenosti s mandlovým olejem? Podělte se o ně v diskuzi.

Chce se vám víc vyrábět a vytvářet ?  Pořiďte si knihu návodů z toho nejlepšího zdroje! 
Knihy s podpisem a věnováním seženete tady.

 

 

Komentáře