Nejlepší prací prášek z kaštanů (barevné prádlo) DIY

 

(otevře se na novéJednou z překvapivých vlastností plodu jírovce (kaštanu) je jeho mýdelnatost. Dá se s ním prát podobně úspěšně jako v mýdlových ořeších, či ekoprášcích. Tedy o dost lépe než v měkké vodě a o něco hůře než v nejlepším pracím prášku.


Známý je jako kaštan, koňský kaštan nebo jírovec maďal. Jedná se o rozšířený strom, který najdete snad v každé české obci či v každém městském parku. Jeho lukrativnější příbuzný kaštan jedlý je méně běžný, z jeho plodů se vyrábí mouka, ale pravděpodobně ho budete znát i z vánočních trhů, kde se prodává pečený.

Jírovec je notoricky známý, proto jeho záměna asi ani nehrozí. Listy rostou jako prsty na dlani v trsech po 5–7. Kvete bílými květy s červeným a žlutým puntíkem, dle množství slunečního svitu na přelomu jara a léta. Je velmi hustě rozšířen, a pokud chcete s dětmi zasadit první strom, je tohle jeden z nejjednodušších možných adeptů. Stačí sebrat na podzim kaštan, zasadit ho na vhodné místo a počkat na první výhonky na jaře. Jírovec je strom velmi nenáročný na kvalitu půdy i umístění a dorůstá úctyhodných výšek.

Zpátky ke praní a vodě:

Pokud patříte ke šťastnější části lidstva a teče vám z kohoutku měkká voda, zvolejte 3x hurá! Do prášku z kaštanu, nemusíte už nic dalšího přidávat.

My, kdož bereme vodu z řádu napříč kráským Českem a Moravou, to máme o kapku tvrdší. Samotný prášek z kaštanů je málo, musíme přimíchat nejekologičtější změkčovače - tedy sodu a sůl.

Na 1 kg pracího prášku budete potřebovat:

  • 800g čerstvých kaštanů
  • 500g prací sody (zde)
  • 10g mořské soli (zde)
  • 5 kapek esence (zde)

Sesbírané kaštany je potřeba péct v troubě na 150 °C 20 minut a pak rozemlít na prášek. Prášek se potom míchá 1:1 s prací sodou. Doplní se mořskou solí a esencí.

Doporučené dávkování 30g na 1 praní stálobarevného prádla. Spotřebujte do 1 roku od výroby.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Copy%20of%20Copy%20of%20Copy%20of%20Copy%20of%20leaves%20(kopie).png.

Máte rádi zdravé mlsání? Podívejte se na nejlepší naše oříšky:

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je vyr_1222_vyr_1222img_20210921_125214.jpg.    
 

Komentáře