Domácí bio šampon

Pokud máte chuť vyrobit si vlastní čerstvý voňavý šampon budete překvapení jak jednoduché a levné to je. Ušetříte peníze a své vlasy chemie a konzervantů. Pokud máte v květináči bylinky a na zahrádce nějakou tu kopřivu, tím líp.



Co budete potřebovat:
- lahvičku na šampon
- bylinky (mastné vlasy: kopřiva, pampeliška; suché vlasy: meduňka, černý bez, proti lupům: máta, pokud máte vlasy normální, je to na Vás, kterákoli bylinka jim udělá dobře)
- pár kapek esencialního oleje dle Vaší chuti a nálady, já mám ráda citronelu, levanduli, mátu. (vybírat můžete ZDE)
- 4 lžíce nastrouhaného olivového mýdla (koupit můžete ZDE)
- převařená destilovaná voda
- pokud chcete prodloužit trvalivost šamponu tak i konzervant(ZDE)

Kostka Olivového mýdla 300gr.

Postup:
Převařte 1 hrnek vody.
Vmíchejte nastrouhané olivové mýdlo.
Přidejte 2 kapky esenciálního oleje a hrst bylinek dle Vašeho výběru.
Vše nechte tak do druhého dne, poté sceďte, přelijte do lahvičky a je to. Skladujte v chladu, vydrží až týden.

Tip:
Vlastní lahvičky na šampony si můžete vyrobit a ozdobit ze skleněných dóz sami a vytvořit tak originální dárek nebo dekoraci do koupelny.



Další nápady, které by se vám mohly líbit:


Komentáře

  1. Prosímvás kolik toho mýdla teda? ve výpisu ingrediencí jsou 4 lžíce a v postupu potom 2 lžičky...děkuju.. Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc vás zdravím a děkuji za skvělé stránky. Šampon jsem udělala dvakrát. Nejprve z olivového mýdla, podruhé z dětského mýdla (našla jsem na internetu), jako bylinky jsem použila sušené (samosbírané) kopřivy a musím říct, že to není ono. Vlasy mám normálně hodně mastné a s "normálním" šamponem musím umývat obden, s tímto šamponem mi přišly vlasy špatné už hned po umytí - takové ztěžklé, bez života, neoživené, a když uschly, byly jakoby hned mastné. Zkusila jsem několikrát dát šamponu opravdu málo a poooořádně vymýt, pak jsem zkusila dát šamponu hodně a vymýt tak normálně (zkoušela jsem měsíc a poctivě vyzkoušela opravdu různé dávkování šamponu) a pořád ten stejný pocit...nicméně, nechci házet flintu do žita a proto chci zkoušet dál..myslím, že problém je asi v ingrediencích - a to mýdlo. Nemáte někdo zkušenost s tím, čím by se mýdlo dalo nahradit? Nebo jak jinak by se dal šampon vyrobit? Díky moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, tak to mě mrzí že máte takovéhle patálie. Musíme to ale vychytat aby to fungovalo. U nás teda spokojenost a to mám já i děti uplně jinou kvalitu vlasů. Napadá mě ještě jestli nemůže být pes zakopán ve tvrdosti vody, to kvalitu mytí ovlivňuje a možná v této kombinaci, to působí takovéhle extra problémy.

      Vymazat
    2. Dobrý den, děkuji za odpověď. Zkusím tedy nějakou kupovanou vodu...kolik šamponu dáváte? (dávkování jako s "normálním" šamponem)? Možná zkusím i jinou bylinku než kopřivy...

      Vymazat
    3. Použila jsem vodu destilovanou a zatím to vypadá, že to bude OK, tak třeba zkuste tu destilku :) Jinak se mi nechtělo to cedit, tak to mám i s kopřivou, ale nevadí :-)
      Olga.

      Vymazat
    4. hezký den, mám bohužel tu samou zkušenost, kupovaným eko šamponem jsem si myla vlasy denně, mám je mastné, a s tímto šamponem přesně hned po umytí pocit mastných těžkých vlasů. Zkusila jsem nyní nově mýt vlasy i sodou a poté oplachovat vodou s jablečným octem, ten je super, vlasy krásně uhladí, po tom šamponu a sodě byly jak chemlon, ale i tak to není ono.tak vám nevím, co zkusit dále? eko šampony kupované jsou fakt drahé :-(. krásný den a díky za tyto super stránky! :-) Vendy

      Vymazat
    5. pokud jen můžu poradit - pozor na výběr mýdla, ono i to "dětské" je vyrobené z živočišných tuků a obsahuje parafín... :(

      Vymazat
    6. Proto bych raději dal vlastnoručně vyrobené mýdlo.

      Vymazat
    7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    8. 3 lzice hladke zitne mouky rozmicham s trochou teple vody na kašicku, umyji vlasy, necham chvilku působit a dukladne oplachnu. Vlasy jsou potom krásne, pevne a leskle..

      Vymazat
    9. Ahoj děvčata, píši sice rok po Vašich příspěvcích, ale přeci. Zkušenosti s maštěním vlasů po přechodu na čistě přírodní domácí kosmetiku je zcela běžné. V normální kosmetice je plno chemických látek, které nahrazují přirozenou dostačivost vlasů a maštění. Tudíž, když pak přejdete na přírodní kosmetiku, která tuto kompenzaci vlasům nebere, vlasy se zpočátku mastí mnohem více, protože byly dříve zvyklé, že to chemie nahrazovala a maz zcela vymyla - naučily se vytvářet více mazu.
      Teďka s přírodní kosmetikou jim bude chvíli trvat, než si "všimnou", že už není potřeba mazu vytvářet tolik a po nějaké době (obvykle 2 měsíce, může se lišit) by se to mělo vyrovnat. :) Mně ted vlasy vydrží bez nespolečenského mazu i týden! Držím palce

      Vymazat
  3. Dobrý den, zkuste na vlasy použít jedlou sodu - 2 kávové lžičky rozpustit ve sklenici vody, tímto umýt vlasy, opláchnout a poté přelít vodou s octem (cca lžíce na 0,5l vody; místo vody lze použít kopřivový, černý či jiný čaj). Po olivovém mýdle se mi dělaly lupy, ale tenhle mycí prostředek mi naprosto vyhovuje, a podle všeho i mým vlasům. Marie

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den :)
    mýdlo na mytí vlasů nebývá optimální, pokud z kohoutku teče tvrdá voda - teoreticky by se tomu mohlo dát předejít měkčením, do receptu na šampón přidat sodu.
    Pokud používáte bylinkový odvar, je pro prodloužení trvanlivosti zásadní odfiltrování všech zlomků - v domácích podmínkách bych doporučila dvojnásobnou filtraci přes kávový filtr.
    Je možné spláchnout bylinky a konzervaci v jednom použitím alkoholových a gylerinových extraktů - konzervačně působí výsledná koncentrace ethylalkoholu 15%, resp. 30% glycerinu (a kombinace, přičemž 1% ethylalkoholu nahrazují 2% glycerinu).
    Adéla R. Seidlová

    OdpovědětVymazat
  5. skvelý šampón je obyčajný med, ktorý sa použije na vlasy úplne rovnako ako bežný šampón. Vlasy nie sú vôbec mastné, ale ani nie moc jemné a rozlietané. Zaujímavé, že v kombinácii s teplou vodou ten med nelepí. Na záver je možné použiť napr. na tmavé vlasy čierny čaj s bergamotom, aby vlasy aj trošku voňali, prípadne med zmiešať s pár kvapkami nejakej silice. Mám takú 50 ml sklenenú nádobku, pôvodne z pleťového krému, kde si vždy odoberiem asi polievkovú lyžicu medu a do toho dám voňavý olejček (skúšala som levanduľu a pomaranč), keďže med mám domáci, je hustejší než ten z obchodu, prilejem pred použitím ešte trošku teplej vody a riadne pretrepem, aby neboli cukornaté hrudky. Je to fakt skvelé a hlavne sa mi po tom nerobia lupiny ako z bežných šampónov.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vobec nemate polepene vlasy tym medom ? vymyje sa uplne ?

      Vymazat
    2. Med v kombinaci s teplou vodou nelepí. Teplá voda se používá i na setření medu z těla po medové masáži ;)

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli přidáváte čerstvé, nebo sušené bylinky? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  7. Já dala bylinku sušenou, dokonce i jinou, než zde stojí, a to šalvěj..nic jiného jsem zrovna doma neměla a...znáte ten pocit, že neví chcete hned:-). Celá dávka padla na jedno mytí, je to nezvyk, když to nepění.
    Vlasy v pohodě..ale krom sklonu k maštění nemám problém s kvalitou a kvantitou ani normálně.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik mám přidat toho konzervantu? Celou lahvičku (20 ml)nebo stačí pár kapek na jednu dávku? Děkuji Eva

    OdpovědětVymazat
  9. ..jo v lahvičkách v koupelně by to vypadalo jistě šumně,a le vylučuje se to s tím chladem... teda aspoň u nás doma:-).

    OdpovědětVymazat
  10. Ahojte,
    ak si umývate vlasy mydlom - či už tekutým alebo pevným - VŽDY si musíte vlasy opláchnuť kyslým roztokom (na 1/2 l vody 1 pl octu). Jednoducho povedané, mydlo má pH zásadité a naše vlasy majú radšej pH kyslé. Kyslý roztok teda nadobudnutú nerovnováhu napraví. :-)
    Namiesto octu sa dá použiť aj šťava z citrónu.

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím jak kdo, ale po přečtení knížky "Ve rtěnce je olovo" jsem ze všech konzervantů i komerčně prodávaných mýdel a šamponů znechucen. Já si teď myju vlasy už jen vodou a tělo olivovým mýdlem. Holím se taky jen tím mýdlem. Jen když mám vlasy hodně zaneřáděné třeby stavební sutí, nebo ze zahrady, použiju šampon s minerály z mrtvého moře, koupené v obchodě se zdravou výživou. /plně nejjednodušší je ostříhat se na skína a stačí jen mýdlo.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,
    vážení nemáte někdo, prosím, zkušenosti ze seboreou? Přítel ji má ve vlasech a uších, naštěstí podědil velkou nadílku vlasů, po škole se mu zničehonic osypala celá hlava, už s ní válčíme 3 roky a nebaví mne už stále mu do pokožky mazat kortikoidy. Neporadíte prosím? Ráda bych mu pomohla a usnadnila žití s ní. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušela jste roztok chytré houby na plísně? Mě to pomohlo na silně svědivé lupy.

      Vymazat
    2. Mně na lupy a svědivé ekzémy pomáhá rybniční voda... v létě si vlasy skoro nemyji šamponem, ale skáču do rybníků...to mi pomáhá nejvíce... také sluníčko pomáhá.

      Vymazat
  13. Dobrý den, šampón jsme zkusili udělat a vlasy jsou po něm mastné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trvá asi měsíc až dva, než si vlasy a pokožka zvyknou na přírodní péči a zbaví se chemikálií z běžných šamponů. Chce to vytrvat, zlepší se to ;)

      Vymazat
  14. zdravím,šampon jsem vyrobila dle návodu,výsledná barva vody z louže,esenciální olej nebyl vůbec cítit spíše to oliv.mýdlo které mi zrovna nevoní,použila jsem bylinky sušené pro mastné vlasy i pro lupy....mastnota sice byla pryč ale vlasy byly jako chemlon a na lupy to nepomohlo vůbec:-( škoda,zkusím něco jiného

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mydlo je zásadité preto treba po umytí skúsiť použiť ocot alebo citrón. Okrem toho vlasy si musia zvyknúť na iný druh čistenia a preto ostávajú ťažké s pocitom mastnoty. Treba skúsiť sodu bikarbonu zmiešanu s bylinkovým výluhom alebo trochou medu. A vodu destilovanú alebo zbavenú tvrdosti, prevarenú. Jednu dobu som si pravidelne oplachovala vlasy iba bylinným výluhom a zmenu som pocítila po niekoľkých týždňoch na kvalite vlasov. No úplne spokojná som teraz keď som tehotná - vlasy si umývam raz za 10 dní a ani vtedy nevidieť, že by boli veľmi mastné, len trochu strácajú lesk. :)

      Vymazat
  15. Zdravím, jaká je asi trvanlivost tohoto šamponu, pokud do něj nedám konzervant?

    OdpovědětVymazat
  16. Myslíte , že můžu použít sodu už do vyrobeného šamponu udělala jsem 5 litrů :( kolik cca sody?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)