Domácí přírodní deodorant

Asi by vás nenapadlo, že zajdu až takhle daleko, ale po pár tripech českým emhádé je jasné, že Česko musí najít alternativu k drahým deodorantům. Prohledala jsem web a vyzkoušela několik receptů, nejlépe se povedly tyhle dva, oba recepty jsou se sodou (jak jinak) takže už nikdy více nebude problém se skvrnami v podpaží.



100% přírodní deodorant s kokosovým olejem:
50ml  kokosového oleje (v prodeji se slevou ZDE)
50g kukuřičného škrobu  (ve výhodném balení  ZDE)
50g jedlé sody (ve výhodném balení  ZDE)
nemusí být, ale doporučuju pár kapek esenciálního oleje dle vlastního vkusu (levandule, grep, mandarinka, růžové dřevo.. vybírejte TADY)

Pečlivě si omyjte ruce a ideálně vydezinfikujte pracovní desku i ruce izopropanolem nebo 70% ethanolem a nechte oschnout, ať si výrobek nijak nekontaminujete - déle Vám vydrží.
Kokosový olej je potřeba prvně ohřát, aby byl tekutý (vodní lázeň). Smíchejte škrob a sodu a pak opatrně přimíchávejte kokosový olej, vypracujte pastu. Vkápněte oblíbený esenciální olej a pořádně zamíchjete. Než začne kokosový olej tuhnout, přemístěte do vhodné nádobky. Uchovávejte v chladu maximálně 3 týdny.
 
100% přírodní deodorant s Tea Tree:
50g kukuřičného škrobu (ve výhodném balení  ZDE)
50g jedlé sody (v kilovém výhodném balení  ZDE)
10 kapek esenciálního oleje Tea Tree   (v prodeji se slevou ZDE)
Vše smíchejte,  velmi dobře protřepte a naneste na čisté podpaží.
 



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


Komentáře

  1. luxusni vec. vse na to mam, jdu to vyzkouset!

    OdpovědětVymazat
  2. kalkulace na tenhle deodorant me vychází na 15 korun!!! Lady speed stick jsem dnes koupila za 89 ! NENI CO RESIT! Diky, Jana :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. o peníze mi až tak nejde, mám jich dost.. ALE v tomhle deodorantu nejsou zadny chemikalie a to je podstatny!

      Vymazat
  3. Dobry den, mam nekolik dotazu:
    1) jak tento deodorant nanasite?
    2) myslite, ze by sel zaklad misto kokosoveho oleje treba indulona? (mam totiz velmi citlivou kuzi a atopicky exem, ktery se mi dela prave i v oblasti podpazdi. Vsechny deodoranty tuto oblast hrozne vysusuji (i ty z lekarny od Vichy atd.) Prave, ze se snazim prijit na nejakou treba domaci alternativu...)
    3)Proc se pridava ten kukuricny skrob? Kvuli konzistenci?
    Mockrat Vam dekuji!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nelépe rukou :-) do kelímku je lepší nesahat, kvůli kontaminaci, používat špachtličku. Přírodní, nekonzervované výrobky mají tuto 'nevýhodu'.
      ten druhý, dejte do cukřenky, solničky, nebo si vemte sklenku od výživy a do víčka udělejte několik děr. Když už domácí - tak pořádně. :-))
      Kuku škrob - nasává vlhkost a půdobí proti odéru.
      Pokud máte atopický exém používejte právě kokosový olej nebo bambucké máslo, oboje jsou čistě přírodní a vyhlášené mazání mezi atopiky! :-)

      Vymazat
    2. Kokosový olej je zázrak a prý hooodně pomáhá právě při ekzémech. Nebála bych se ho zkusit.

      Vymazat
  4. Toto vyzerá super, ďakujem, hneď zajtra idem kúpiť sódu a škrob. Nie je ale škoda dávať kokosový olej do mikrovlnky? Zbytočne tam pozabíja väčšinu cenných látok.
    Ľubomíra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží na to jaký kokosák máte. Pokud máte lisovaný za studena nativ (http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/10-1-Oleje-lisovane-za-studena/0/5/2-Bio-Kokosovy-olej-Natur-50ml) tak ohřívat co nejmíň. Taje při 24°C takže stačí ho dát někde ke zdroji tepla.
      Jinak rafinovaný kokosák, klidně do vodní lázně.
      Souhlasím mikrovlnky taky nemusím, z mnoha jiných důvodů. Díky Ľubomíro!

      Vymazat
    2. Ještě existuje jedna alternativa - obyčejný kamenec, nyní se prodává jako deokrystal. Nezabraňuje pocení, ale rozkládání potu, takže se hodí i na sport. Vyšší pořizovací cena, ale zas vydrží dlouho.
      Tahle možnost taky vypadá dobře, navíc si tak člověk podle vašich návodů může vyrobit celou řadu kosmetiky s oblíbenou vůní.
      Šárka

      Vymazat
    3. Kamenec jsem chtěl také vyzkoušet, ale odradila mne od něj kniha Doba jedová, resp. pasáž o antiperspirantech. Kamenec je sloučenina síry a dvou dalších prvků.

      http://cs.wikipedia.org/wiki/Kamenec

      V kosmetice bych řekl, že se nejčastěji bude používat
      kamenec amonno-hlinitý nebo kamenec draselno-hlinitý.

      Paní profesorka Strunecká popisuje v knize Doba jedová velice nepříznivý vliv hliníku na lidské tělo (zejm. na projev Alzheimrovy choroby).

      Vymazat
    4. Já zase slyšela od švagrové,že deokrystal moc nefunguje.......nevím,sama jsem ho nezkoušela :-)

      Vymazat
    5. deo by neměl být škodlivý protože molekuly hliníku v něm jsou velké a zůstávají na povrchu pokožky viz http://kosmetika.doktorka.cz/deokrystaly/komentare/ a funguje výborně a drahý není v DM od Baley za 70 kč

      Vymazat
    6. Deokrystal jednak nefunguje (jsem hodně aktivní sportovec) a jednak to neni žádný zdravý zázrak pro tělo. Na mě krásně fungují deoše od české firmy Rae, zvládnou náročný trénink ve fitku, hezký voní a cena se dá taky ustát :-)

      Vymazat
    7. Pro osoby vládnoucí angličtinou doporučuji tento článek - http://chemicaloftheday.squarespace.com/most-controversial/2010/3/8/exposing-more-truths-about-alum.html
      Jinak hliník je furt hliník a molekuly jsou stále molekulami (tzn. mikročásticemi). Nejsem chemik ani biolog, ale opravdu si nejsem jistá, že se hliník do těla nedostane. :)
      Krom toho, deokrystal z DM drogerie je synteticky vyráběný (Ammonium alum), proto ta cena.

      Vymazat
  5. Neviem ci mate niekto podobnu skusenost ako ja, ale mne tento deodorant nechava celkom skarede sive skvrny na obleceni...

    OdpovědětVymazat
  6. První deodorant používám již přes půl roku a nemůžu si jej vynachválit. A žádné skvrny a to nosím především tmavé oblečení ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Je nějaký rozdíl v použití kukuřičného a bramborového škrobu?

    OdpovědětVymazat
  8. Mohla bych se zeptat, kde sháníte dózy/krabičky na kosmetiku, které tu máte nafocené?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní prodává dózičky a jiné obaly přímo na svém e-shopu zde .....http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/6-1-Nadobky

      Vymazat
  9. Zajímalo by mě, jestli ten první deodorant někdo používá. Možná jsem udělala někde chybu, takže popisuji jen svou vlastní zkušenost, ale během chvilky po nanesení se mi na tričku udělala mastná kola. Takže co radíte? Vstřebá se to tak, že oblečení zůstane nepoznamenané? Páč jinak je to sice za 15 Kč, ale tak akorát na dvě věci, to už mi přijdou lepší ty kola od potu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mastná kola mi začal deodorant dělat, když se mi při horkém létě trochu natál, takže se asi rozdělila olejová složka od sypkých. To bych viděla jako ten problém. Do té doby byl perfektní. Musí se ale vždy nechat na těle chvíli zaschnout, než se oblečete, aby se vstřebal. Jinak funguje vážně úžasně. :-)

      Vymazat
  10. ahojte, našla som na inej stránke podobný recept až na to, že tam pridávali aj GSE (len tak medzi nami dosť drahý špás). Zabraňuje množeniu kvasiniek a kadečoho iného. Zaujíma ma, či je tento recept naozaj účinný aj bez GSE? Musím aplikáciu počas dňa opakovať aby bol účinný?
    tu je spomínaná stránka: http://www.kokosovyolej.net/vytvorte-si-vlastny-ucinny-dezodorant-z-kokosoveho-oleja/
    za odpoveď ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Květinko.....píšu svůj názor čistě zatím jen jako spotřebitel,ale v dohledné době bych se chtěla pokusit i o vlastní výrobu přírod.kosmetiky. Já momentálně používám přírodní deodorant viz.tyto stránky http://www.fler.cz/zbozi/prirodni-deodorant-citronova-trava-3103891, dle složení výrobku žádný GSE neobsahuje. Je dobré tak 1x denně aplikaci přípravku opakovat, jinak moc pěkně voní,je velice příjemný, nebarví oblečení a já jsem ho na vlastní kůži zkoušela i na hodině spinningu,kde jsem se tedy pořádně zapotila :-) Chemické antiperspiranty jsem vyřadila z koupelny a pochybuji,že se k nim ještě někdy vrátím :-)

      Vymazat
    2. Ďakujem :) ;) v najbližšej dobe aj ja vyskúšam :)

      Vymazat
    3. Květinko :-) dejte vědět,jak jste s deodorantem spokojená :-)

      Vymazat
    4. Ahojte opäť sa ozývam, síce som deodorant vyskúšala už dávnejšie píšem až teraz. Ja som ho používala 3 dni. Nechcela som veľmi riskovať počas pracovného týždňa tak som si počkala na voľno :) :D a môj záver nieje až taký povzbudivý ako by ste možno čakali, chceli. Určite by som ho NEODPORÚČALA na dlhodobé používanie. Neposkytuje potrebnú ochranu, možno na tom GSE predsa len niečo bude :D :) Každopádne ak ho v budúcnosti použijem tak pre to aby som dopriala môjmu podpazušiu menší welnes :D :) ale nie ako primáru ochranu pre zápachom potu :D Prajem pekný nadchádzúci týždeň :)

      Vymazat
  11. Děkuju za bezvadný recept na deodorant :-) Vyzkoušela jsem oba a první mi moc nesedl kvůli kokosovému oleji- jak je mastný, tak se mi udělaly pupínky v podpaží. Zato druhý recept je super! Používám ho už několik měsíců a nemůžu si ho vynachválit :-) Nejdřív jsem byla docela skeptická a používala ho spíš na doma, moc jsem si s ním netroufala "do města". Ale když jsem zjistila, jak perfektně funguje a že pot není vůbec cítit (toho jsem se popravdě nejvíc bála), vyhodila jsem sprej a používám už jenom tento pudr :-) Z vlastních zkušeností se mi osvědčilo čisté podpaží znovu lehce namočit vodou, zlehka osušit ručníkem tak, aby zůstalo malinko vlhké, nanést vrstvičku "pudru" a lehce rozetřít. Na suché pokožce se moc nezachytí a rychle opadá a pak "nepůsobí". Jinak doporučuju alespoň 1x během dne aplikaci zopakovat. Deodorant nosím v kabelce v malé krabičce od krému a když je potřeba, odskočím si na wc a jednoduše ho nanesu. Od té doby, co používám domácí deodorant, se už ani tolik nepotím v obličeji, s čímž jsem měla veliký problém a dost mě to trápilo. Uvědomila jsem si totiž, že potem se tělo chladí a čistí a když si nadobro ucpu žlázy v podpaží, tak pot prostě vyrazí jinde (v mém případě na obličeji). Teď se sice potím v podpaží, ale díky sodě, tea tree a levanduli to není ani malinko cítit :-) Děkuju za tyto bezvadné stránky a přeji mnoho úspěchů v podnikání :-)

    OdpovědětVymazat
  12. prosim o radu,opravdu se deo zkazi??nejde mi to do hlavy kdyz vsechny suroviny jsou bezne uchovavany v teple..co doporucujete jako konzervant krome GSE? dekuji

    OdpovědětVymazat
  13. Právě jsem dopotrebovala první dávku. Měla jsem v kelímku v koupelně na poličce, mazala prstem, vydržel, nezkazil se (asi 3 měsíce). A funguje na mě skvěle! Jen je dobré ho nechat po aplikaci trochu zaschnout, jinak dělá stopy na oblečení.

    OdpovědětVymazat
  14. Úplně úžasná věc! Jediný deodorant, který mě zbavil odporného kyselého zápachu. Díky!

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, prosím o radu.. Udělala jsem si deodorant, nalila do nádobky na tuhý deo a na povrch mi jde jen kokosák... nevíte, čím by to mohlo být? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, po výrobě hned schladit. kokosák mění skupenství při 21°C, takže udržovat v chladu - přes léto ho nechte raději v lednici.

      Vymazat
  16. Dobrý den, tak deodorant mě zklamal :( včera jsem jej dělala poprvé, postup jsem dodržela dala jsem si tam vůni levandule, aplikovala jsem jej v 5:30 než jsem jela do práce, teď bude 8:00 a cítím jak neskutečně smrdím potem a to normálně vůbec nejsem cítit ...nevím kde je chyba,ale vůni levandule jsem cítila cca max první hodinu a celkem jsem měla mokro v podpaží a normálně mám sucho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to je Škoda. Každý jsme jiný a někomu sedne to, někomu něco jiného. Jedině zkoušením člověk najde. Zkoušela jste yzop? Další možností je šalvěj. Zkuste jejich bylinkové výluhy.

      Vymazat
  17. Dobrý den,
    napadlo mě, že když nemám kukuřičný škrob,nahradila bych ho dětským sypkým pudříkem. Myslíte, že by to šlo? Jestli škrob neplní speciální funkci :)
    Děkuji za odpověď a přeji hezký den :)

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý deň,
    aký hrnček ste použili pri prvom recepte? A nevytvoria sa mi pri primiešavaní oleja hrudky? Ak by sa tak stalo, čo robiť? Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
  19. Mate zkusenost s pridanim vceliho vosku? Melo by to pak byt tuzsi a v lete vice vydrzet, dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, nenapadá vás někoho, čim nahradit kokosový olej? Konzistence mi oproti druhému receptu celkem vyhovuje, jen mi přijde zbytečný používat něco z druhé strany světa, co se musí složitě dovážet.

    OdpovědětVymazat
  21. Deodorant už jsem dělala podruhé, vydrží docela dlouho a díky chladnu v koupelně se nezkazil. Co se týče hrnku, použivala jsem malý (250ml) a odpočítala jsem si, že by poměr u prvního receptu měl být cca 62 g. Aplikaci jsem vyřešila tak, že jsem si nechala plastový obal od starého tuhého deodorantu Dove a pastu ještě za tekuta nalila do něj. Když to pak ztuhne, dá se používat jako běžný tuhý deodorant a v podstatě člověk nepozná rozdíl. Já sama se hodně potím, takže aplikuju dvakrát denně a jsem velice spokojená :).

    OdpovědětVymazat
  22. Mam doma takovej super voňavej oolej od khadi myslim že santalové dřevo se to jmenuje, co to tam šoupnout místo kokosáku?

    OdpovědětVymazat
  23. Proč ne? Vůně santalu je skvělá voní ženám i mužům.. z čeho ten parfém je? Možná by stálo za to vyzkoušet např na předloktí, jestli nedráždí..

    OdpovědětVymazat
  24. Tak jsem se konečně dostala k tomu to vyzkoušet - a FAKT to funguje - parádně. Zkoušela jsem teda ten s tím kokosovým olejem a dala tam i pár kapek tea tree esenciálního oleje. Díky moc Ali!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)