Domácí jablečný koláč (Apple pie)

Zapomeňte na ameriko-nenávist, americký jablečný koláč je prostě výborný, lehký, zdravý dezert a o tom prostě žádná... Mimo to vše je i nenáročný na přípravu a vsadím se, že všechno co na něj potřebujete máte doma. Tak už žádný výmluvy a do toho!


Na těsto  budete potřebovat:
2,5 hrnku hladké mouky
1 hrnek másla vychlazeného a nakrájeného na kostičky
1/2 lžičky soli
půl hrnku ledově studené vody

Na náplň
asi 8 jablek, oloupaných, zbavených jadřinců a tvrdých částí, nakrájených na jemné plátky
3/4 hrnku hnědého cukru
1/4 hrnku bílého cukru
1/4 hrnku hladké mouky
1 lžička skořice
2 lžíce másla
1 lžíci mléka
1 vejce

Těsto se dělá den předem, základem je aby vše bylo co nejstudenější. Smíchejte mouku a sůl, přidejte máslo a konečky prstů zpracujte tak, aby vznikly rovnoměrně hrubé hrudky. Potom postupně vmíchávejte ledovou vodu až vznikne kompaktní těsto, zabalte do folie a dejte na noc do lednice. (Nebo alespoň minimálně na 4 hodiny)

Náplň: smíchejte cukry, mouku a skořici, pak přidejte jablka. Důkladně promíchejte.

Koláč: Ukrojte část těsta a vyválejte na tenký plát, dejte do formy na dort/koláč tak, aby pokryl celé dno a kraje. Potřete bílkem, aby se náplň nevsakovala do těsta. Pak dejte dovnitř náplň, nahoru rovnoměrně rozdělte kousky másla. Vyválejte další tenký plát a překryjte celý koláč, vidličkou spojte kraje dolního a horního plátu, do horního udělejte několik dírek ať má pára z jablíček kudy utíkat. Můžete si vyválet ještě jeden plát a vykrojit ozdoby. Smíchejte žloutek a mléko a potřete vršek koláče.
Troubu předehřejte na 220 C a pečte 15 minut, poté stáhněte tepotu na 175 a pečte dalších 45 min než vršek koláče zezlátne. Podávejte jen tak, se šlehačkou nebo se zmrzlinou. Užijte si to ! :-)



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!


banner na slevy

Komentáře