Domácí kojenecká strava

Myslím, že 99% rodičů chce pro své děti to nejlepší. Bohužel někdy to nejlepší ujede někam trochu mimo. Mám na mysli konzervovanou kojeneckou stravu. Snad žádný z nás není takový snílek, který by si myslel, že v továrně na výživy, pracuje bodrý kuchař, s bílou čepicí, který s péčí vybírá a zpracovává zeleninu od místního farmáře.
To nejlepší můžete dopřát dětem jen vy sami (samy). Uvařte čerstvě každý den a vaše děťátko tak dostane opravdu to nejlepší. A s láskou :-)


Budete potřebovat
malý kastrůlek
1 hrnek vody
čerstvou sezonní zeleninu, zeleninu z vlastní zahrádky, od známých, farmáře, bio ...
pár kapek bio extra panenského olivového oleje
ponorný mixér

S příkrmy se začíná v 6. měsíci, či na doporuční lékaře (nebo vlastního selského rozumu). Začíná se s jedním druhem zeleniny a pak se postupně přidává další druh každých 5 dnů. Je to proto, aby se odhalily případné alergie, ale také tím otestujete chuťové preference svého děťáka.

Když začínáte s příkrmy, obrňte se trpělivostí, Vaše děťátko se musí naučit koordinovat jídlo tím správným směrem - tedy do žaludku, a to chvíli trvá (i týdny).

Postup přípravy je (oproti krmení) velmi jednoduchý a bez stresu - zelenina se s Vámi prát nebude :-). Očistěte ji a dejte vařit s kapkou oleje do měkka. Rozmixujte zeleninku i se zbylou vodou (polévkou) a nechte schladit na příjemnou teplotu tak akorát do pusy ... no a krmení zdar!

Jídelníček může mít různé podoby. Takhle to bylo u nás první měsíc - každých 5 dní test nové zeleniny:
1. mrkev
2. mrkev + petržel
3. mrkev + petžel + celer
4. mrkev + petžel + celer + pórek
5. mrkev + petžel + celer + hrášek
6. mrkev + petžel + celer + řepa (řepa moc úspěch nezaznamenala)
7. mrkev + petžel + celer + listový špenát
a tak dál až do zblbnutí a dle sezonní nabídky. :-)




Líbil se vám tenhle nápad? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. rekla bych, ze toto prave spousta lidi nepochopila a zije v domneni, ze sklenicka s napisem bio = to nejlepsi pro dite.....a to neni jen o sklenickach.....:(

    OdpovědětVymazat
  2. U nás jsou příkrmy zrovna aktuálním tématem...zatim baštíme mrkev a teď k tomu bramboru...skleničkám teda nevěřim, hlavně jak někdo může říkat, že jsou hlídané - asi jako vy nevěřim tomu, že tam stojí kuchař v bílé čepici...ale asi každého věc...
    I když na dětech se šetřit nemá, tak když si to člověk spočítá tak za tu cenu za kterou kupujete skleničku navaříte obědů na celý týden...a víte o v tom-a to je k nezaplacení...
    P.S. Už sem viděla příkrm Chilli concarne :-) pobavil...Alice

    OdpovědětVymazat
  3. Zkuste zeleninovo-ovocnou "přesnídávku": 1 dýni hokaido + čerstvé ovoce. Dýni neloupat, pouze vydlabat vnitřek, nakrájet na kostky, uvařit (do tlakového hrnce s trochou vody, nechat "zasyčet", vypnout). V kastrolu rozvařit ovoce (sladší bez cukru, kyselejší s cukrem nebo medem). Dýni rozmixovat na kaši, přidat rozmixované a přepasírované ovoce (eliminace případných zrníček), smíchat a jíst hned nebo plnit do skleniček a zavařit tak, aby "to chytlo". Dýně je chuťově neutrální, takže to chutná po ovoci, které tam dodáte (já pro vnučku dělala borůvkovou, malinovo-jahodovou a meruňkovou). Zeleninová varianta: hokaido + ovoce nahradit mrkví, petrželkou, špenátem... Nic z výše uvedeného nekupujeme, ale pěstujeme "za chalupou" :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den! S článkem souhlasím, podobně to praktikuji již u svého druhého dítěte - ovšem celer se pro kojence nedoporučuje. Ten bych určitě nezařazovala na začátek.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, do rozmixované stravy přidávám ještě olivový olej, 1 porce - 1 lžička. Vitamíny se lépe vstřebávají s tuky.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj všem, už jsem také zkoušela podat mrkev + dýni, velký úspěch, tak jsem ráda, řepa také chutná. Celer nedávám. střídám olivový olej s mandlovým máslem. Díky za tip na ovocnou dýni, až zase bude k dostání, tak vyzkoušíme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)