Domácí vazelína

Vazelína je multifunční mazadlo, které doma asi ani nemůže chybět. Výroba je jednoduchá a velmi levná. Včelí vosk vám rád dá nebo prodá místní farmář, nebo se dá objednat online.


Budete potřebovat:
30g včelího vosku
200ml olivového oleje
(fajnšmekři si můžou přikápnout 5 kapek esenciálního oleje dle gusta, nálady či zdravotních potřeb)

Pečlivě si omyjte ruce a ideálně vydezinfikujte pracovní desku i ruce izopropanolem nebo 70% ethanolem a nechte oschnout. Pokud máte možnost používejte jednorázové rukavice. Vosk si nastrouhejte ať se rychleji rozpouští. Zahřejte ve vodní lázni spolu s olejem, důkladně promíchejte a nechte spojit. Odstavte a pokud libo vkápněte esenciální olej. Ještě za tepla přelijte do nádobky k tomu určené a nechte zchladit. Pěkné mazaní do nového roku přeji!




Líbil se vám tenhle nápad? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Když přidáte Camphor, Eucalyptus a Menthol olejíček máte perfektní mazání na prsa proti kašli nebo na svalový bolesti. Ten co mám z obchodu má 4.8% Kafru, 1.2% Eukalyptu a 2.6% Mentolu ve 100g vazelínky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je SUPER!!! a hlavně jako na zavolanou. Mame doma kašlací grand prix

      Vymazat
    2. Dobrý vecer,

      chtěla bych se zeptat, jakým způsobem je nutné tuto vazelini uskladnit? Musí být v ledničce? Bylo mi řečeno, že ano, jinak žlukne. Je to pravda? Děkuji

      Vymazat
    3. Pokud budou tyto dvě suroviny kvalitní, určitě nemusíte mít obavy nechat výrobek několik měsíců venku, Jediný problém může být v oleji, že už bude mít prostě to nejlepší za sebou. Dá se ale vyměnit za stálejší - třeba kokosový.
      Jinak k receptu obecně - tyhle věci by se prostě měly vyrábět na základce v laborkách :) jednoduché, skvěle fungující a bezpečné...

      Vymazat
  2. Pokud do směsi přidáte trošku levandulového nebo tee tree oleje, je to skvělé mazání na opruzený zadeček. Něco takového jsme mívali na mimino.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdyz se zameni 8% oliv. oleje za konopny a pridate trochu hermankove esence, mate pestici vazelinu na suchou a ekzematickou pokozku.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, mohu se zeptat kolik bude podle tohoto návodu ve finále té vazelíny ( gramáž nedo cca ml ). Díky moc zdraví Veronika

    OdpovědětVymazat
  5. Také by mě zajímalo kolik té vazelíny nakonec bude a na kolik vyjde kilo Děkuji Mirka

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)