Domácí prášek na praní

Tak jak je při středě? Všechno dobrý? Protože teď letí sliz na praní a já jsem rozený punk a vždy jdu proti proudu, vsílám vám recept na prášek na praní - za pusu či facku, dle vašich individuálních preferencí.
Používám už od listopadu, k všeobecné spokojenosti a rodinnému veselí.


Budete potřebovat:
100g mýdla v kostce (jaké chcete, vybírejte jemné nebo podle vůně... já používám olivové pač ho mám prostě ráda - seženete tady)
1kg sody práškové na praní (seženete tady)


Jediné co je na tom prášku práce je postrouhání mýdla, ale pokud jste správný motivátor, vždycky se doma najde nějaký nadšený dobrovolník. Takže mýdlo postouhejte najemno a smíchejte se sodou. Dávkování 1-3 lžíce dle aktuální uprasenosti prádla.
Uchovávejte v dóze mimo dosah dětí!



Pojďte s námi slavit Kakaový vítězný únor!

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Dobrý večer,
    děkuji moc za Vaše pěkné a inspirativní stránky :-). Jsem velmi mile překvapena
    a přesně něco takového již dlouho hledám. Nevím, co dřív číst, zatím jsem ve fázi psaní seznamu, co všechno zkusím vyrobit, popřípadě upéct... :-D
    Ale proč píšu, ráda bych se zeptala, jestli je možné napsat(myslím tím i jiné kategorie než prací prášek, např. jídlo, jestli máte vyzkoušenou dobu trvanlivosti, použití, nebo pokud není již napsáno, jak je třeba věci uchovávat apod.
    Děkuji za odpověď.
    S pozdravem Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá připomínka - budu na to myslet! Většinou však, pokud se nepřidává voda která se rychle kazí, je to dle data spotřeby ingrediencí.

      Vymazat
  2. Výborné stránky, musím všechno prozkoumat - mám dotaz k tomuto prášku -je vhodný do automatické pračky?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den,
    Gel na prani je z mydla a sody. Do prasku pridavate borax. Jakou ma tady funkci, proc tam je?
    Dekuji Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ....aha, tak dneska už v návodu Borax není :-(
      nicméně soda mi děla na barevném prádle bílé čmouhy, našla jsem na internetu, že ji mám dávat do pračky rozpuštěnou, že se v suchém stavu nemusí na prádle dostatečně rozpustit.

      Kdo máte jaké zkušenosti s tímto domácím pracím práškem?
      Lucie

      Vymazat
    2. ahoj všem, já jen něco málo k tomu prášku, já to také dělám,ale mýdlo rozvařím do směsi přídám sodu na praní....takže je z toho taková polotuhá glajda :-)

      Vymazat
  4. Jsem u vytržení z těchto stránek! Prosím, je domácí prací prášek vhodný do běžných automatických praček, že ano? Aby mi nezačala třeba pěnit, bo něco podobného ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Pročpak se změnil recept? Zrovna jsem si namíchala dva prášky ( s dvěma různými mýdly) podle toho původního 250g sody a 250 g boraxu...
    Děkuju za vysvětlení ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. změna receptu by mě taky zajímala, díky za odpověď!

      Vymazat
    2. Možná proto: "Borax je zásaditá minerální sůl přírodního původu. Rozpouští mastnotu, odstraňuje skvrny a zápach, dezinfikuje, bělí, brání růstu plísní, změkčuje vodu a tkaniny a hubí mravence a šváby. V okolí dlouho nepřetrvává, ale při požití je toxický, proto buďte opatrní, zvláště máte-li malé děti nebo domácí zvířata."

      Vymazat
  6. V prášku peru již 14 dní a jsem nadšená. Prádlo krásně vyprané, barvy zářivé, voní čistotou. Dříve jsem již byla zoufalá, pokud prádlo vyloženě nesmrdělo, tak ani nevonělo. Přišlo mi, že pračka nepere, ať jsem prala na jakoukoli teplotu, s jakýmkoli práškem či gelem, výsledek stejný. Teď jsem opravdu nadšená a budu používat dál:-) Z nějakého důvodu se mi příčí onen prací sliz, tak moc děkuji za tento návod:-)
    Verča
    Verča

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý deň, aký je rozdiel v medzi slizom a práškom, čo sa týka kvality opraného prádla?


    OdpovědětVymazat
  8. prosím, jak je ten původní recept v těch poměrech? 250gr soda, 250borax, 100gr mýdlo a hotovo?

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím :-)
    Stránky jsou super, jsem z nich nadšená!! Jen se chci zeptat, to kilčo sody mi příjde trochu moc oproti poměru na výrobu mýdlového slizu!? Proč tolik?
    Díky, Lucie.

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. "" jsou palce a používají se v Anglii. Uvozovky „ (Alt + 0132) a “(Alt + 0147) se používají v ČR. To jen taková drobnost, ale internet se jen hemží typografickými chybami.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)