Domácí zklidňující krém pro atopiky


Je tady další (a že jich ještě bude) z receptů od Ády. Tentokrát vítaný a velmi očekávaný od čtenářek - maminek dětí s atopickým ekzémem. Všechny suroviny jsou k dispozici, tak stačí jen namíchat.


Budete potřebovat
24g nerafinovaného bambuckého másla (pořídíte ZDE)
4g lanolinu (pořídíte ZDE)
12g jojobového oleje (pořídíte ZDE)
8g glycerinu  (pořídíte ZDE)
2g urey (pořídíte ZDE)

Ve vodní lázni rozehřejte nerafinovaného bambuckého másla společně s lanolinem a jojobovým olejem. Pak odstavte. Do roztopeného tuku zašlehejte po trochách glycerin.  Po schlazení na tělesnou teplotu, přidejte ureu roztlučenou na prášek v hmoždíři a dobře rozmíchejte. Skladujte v chladu. Vydrží dle data spotřeby použitých surovin.

 
Pojďte s námi slavit Kakaový vítězný únor!

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč tento krém vydrží do data spotřeby uvedených ingrediencí, a u ostatních krémů uvádíte výdrž kolem 3 týdnů? Co je tedy zde tím konzervantem? Díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky díky za relevantní dotaz! :-) Surovina která výrazně zkracuje trvanlivost je voda. Tady voda není, takže je trvanlivost dle použitých ingrediencí.

      Vymazat
  2. Chci se zeptat, zda má někdo s tímto krémem dobrou zkušenost..už jsem na syna vyzkoušla kde co..:-/

    OdpovědětVymazat
  3. Mohu jen doporučit!!!
    Malý měl ekzém na krku a postupně se mu rozlézal i na hrudníček a tváře, přestože jsme mazali různými mastičkami, které doporučila doktorka. Po dvou dnech mazání tímto krémíčkem ekzém zmizel! Prostě super. L.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj a je pro malé děti dobrá urea? vím že jsme měli jeden krém z lékárny právě s ureou a bylo mi řečeno že to pro malé děti není dobré pro dlouhodobé užívání...

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den!

    Urea (močovina, kyselina močová) je fyziologicky obsažena v lidské pokožce, v kosmetických přípravcích se dávkuje do 5% (v tomto receptu 4%), v takové koncentraci je možné ji používat bez omezení, i u malých dětí.

    V léčivých přípravcích se nachází ve vyšší koncentraci, existují magistrální receptury s koncentrací až 40%. U přípravků určených na ekzematické stavy bych očekávala koncentraci kolem 10%. Předpokládám také, že urea nebyla ve vašem léčivém krému jedinou účinnou látkou.

    S pozdravem
    Adéla Ráček Seidlová

    OdpovědětVymazat
  6. dobrý den chci se zeptat dělala jsem krém ale urea se mi nechce spojit :-( co mam dělat :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, myslíte, že mohu místo jojobového oleje použít mandlový? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den,
    taky se mi krém nespojil. Má se dát do chladu ihned po finálním míchání nebo čím by to mohlo být? Navíc mi ani po 24h neztuhnul. Děkuji!

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den,
    po vychladnutí je krém konzistence řidšího medu, má to tak být nebo měl úplně ztuhnout? Kde jsem mohla případně udělat chybu? Urea se mi také nespojila, ale to přičítám špatnému nadrcení kuliček.Děkuji Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den,
    dívám se, že zde lidi píší, ale nikdo jim neodeppisuje, tak doufám, že mi někdo poradí, protože už jsem zoufala. Vyráběla jsem již dva krémy a tento je druhý, ale nikdy se mi nepovede vyrobyt krémová konzistence. U krému po opalování s pantenolem jsem dosáhla spíše tělového mléka. U tohoto receptu mám stejnou reakci, jako paní Hana, že mám spíče řidší med. Už si doopravdy nevím rady. Prosím poraďte nekdo. P.S.: a to třeba mixuji i 20minut.
    Děkuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Inspirovala jsem se tímto návodem, a vytvořila tak mast, která mi vyhovuje konzistencí i účinky. Množství surovin jsem ztrojnásobila, krému je asi 150 g.

      Recept zde:

      72 g nerafinovaného bambuckého másla
      12 g lanolinu
      18 g konopného oleje
      18 g ostropestřecového oleje (nebo lněného oleje či nějakého jiného)
      pár kapek vitamínu E


      Ve vodní lázni rozehřejte bambucké máslo společně s lanolinem a oběma oleji. Mírně vyšlehejte. Po zchladnutí směsi přidejte vitamín E.

      Vymazat
  11. dobrý den, také se mi nedaří krém spojit s ureou, ta si vždy sedne na dno. Prosím o radu. Díky Petra
    PS: jinak super stránky, už jsem vyzkoušela podle těchto stránek hodně. Díky za to.

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den, připojuji se k ostatním, kterým se nevytvorřil krém, ale jen řídký med. Urea se mi také nepodařila rozmíchat. Ze zoufalství jsem vše dala znovu do vodní lázně a až po min 10ti minutách se konečně rozpustila. Ale nevím, jestli tím urea neztrácí účinek.

    Na zahuštění tekuté konzistence je možné použít včelí vosk, ale raději bych dostala odpověď, jak vytvořit krém bez vosku.

    Předem děkuji
    Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, urea se v tuku nerozpustí, potřebujeme ale aby se dispergovala - tedy rovnoměrně rozdělit. Toho docílíme postupným mícháním s chlazením - např ve vodní lázni. Další možnost je zvýšit množství bambuckého oproti olejům.

      Vymazat
  13. A nešlo by ureu napřed rozpustit v glycerinu?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)