Domácí salko


Recept od Kateřiny. Nemám možnost vyzkoušet, tak prosím komentujte ať to eventuelně doladíme.  "Netuším, jestli je zdravější každopádně je pracnější a o to chutnější."


Budete potřebovat:
Cca 350 ml horké vody (hrnek a půl)
55 g másla (čtvrt hrnku)
400 g cukru rafinovaného či nerafinovaného (dva hrnky)
Balení sušeného mléka (podle mé zkušennosti je běžně k sehnání se značkou klasa i v bio kvalitě)

Máslo šleháme s cukrem a po částech přiléváme horkou vodu, mixujeme dokud se nám cukr nerozpustí. Poté po troškách přidáváme sušené mléko a mixujeme. Pokud máme mléko moc hustě, můžeme naředit horkou vodou. Pokud řídké tak přidáme sušené mléko.

Pokud použijeme uvedené množství surovin, kondenzovaného mléka bude necelý litr, co nespotřebujeme ihned můžeme uskladnit v ledničce. S jinou konzervací nemám zatím zkušenost, protože se vždycky nějákým záhadným způsobem spotřebuje celé. Mléko můžeme i karamelizovat ve vodní lázni asi tak hodinu (podle barvy poznáme kdy odstavit), záleží na surovninách. Přidáním holandského kakaa si můžeme vytvořit domácí toping na ozdobu.


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí vaječný likér Domácí Chai



Komentáře

  1. Tak, když bychom použili sojové sušeníé mléko a hnědý curk, tak to moooooooooýná zdravější bude :-D
    Zkusím to ;-)

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Supr tak pak Jani napište!

      Vymazat
    2. Aniž bych četla tento nápad... Dnes ovesné sušené mléko, BIO ghí místo másla a BIO třtinový cukr... Chuť dobrá, ale my, závisláci na salku... takže přidána dávka vanikového extraktu -nekonečného, samozřejmě :-) a je to! Hmmm...
      PS: vyčetla jsem návod na jablečnou nutelu a domácí bounty a to salko prostě muselo být... Děkuji děkuji děkuji. Lenka

      Vymazat
  2. Postup je zbytečně složitý - sušené mléko rozkvedláme ve vodě (studené) a dáme na vařič - stále kvedláme - vzniké hrudky mléka se při zahřátí rozpustí. Pak přidáme cukr (zahřívání již není nutné), případně jiné suroviny. Uchování v lednici je jistější, ale čistě teoreticky se může skladovat i v teple. Cukr to dokonale chrání proti mikroorganismům (stejně jako u marmelády).

    OdpovědětVymazat
  3. Klasické kondenzované mléko se dělá prostě dlouhým zahříváním a odpařováním normálního mléka - asi tak na čtvrtinu původního objemu. Oslazené chutná přesně jako Salko, takže jediný rozdíl je v tom, že nesedělo dlouho v kovové plechovce.
    Ale umím si představit, že s máslem a hnědým cukrem je chuťově lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není pravda. Právě jsem dodělal to, co jsi tady psal(a) a chutná to jinak ;-)
      Dále, tatík říkal, že kdybych do toho přidal trochu másla, tak mám spíš takový karamel, ze kterého se dělají krovky, nebo podobné karamelky ;-)
      A taky se to vaří neskutečně dlouho...

      Vymazat
  4. Vy jste blbky jako když hrom bije. Kupte si pikslu!

    OdpovědětVymazat
  5. Myslite, ze by to slo i se susenou syrovatkou? Asi to tak zkusim... :))

    OdpovědětVymazat
  6. ještě jsem nedělala asi bude zdravější ale určitě dražší krabice sušeného mléka stojí cca 50,- tak nevím jestli to v konečné fázi nepřijde draho

    OdpovědětVymazat
  7. Toto je absolutně nejlepší recept na salko, který jsem zkoušela. Rychlý a dobrý! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)