Domácí kokosové máslo

Včerejší Kulaťák byl plný zvratů. Prvně na mě Ondřejek tak trochu zapoměl. Pak když to bylo v cajku, zapoměl na mě můj budík. S Ášou jsme se probudily po 7. a tak jsem si na D1 tak trochu přišlápla pedál a dorazila na 9.
Do dvou hodin se pak řešilo snad úplně všechno: chtěné i nechtěné početí, mravenci, vši, oleje, strie, ekzémy, dva pánové se taky přišli zeptat, jak si to teda děláme doma sami, ... to už tu dlouho nebylo. Čiperná paní (89) se rozpovídala o synovi (64) který odešel od manželky ke kočce (25). Maminka Josífka u mého stánku čekala 'až jí dojdou peníze'. Manžel nakonec přišel..
No a taky se řešil kokosák a jestli se dá jíst a jak a tak. Mimo to, že chutná skvěle, je kokosový olej  bohatý na kyselinu laurovou, která posiluje imunitu a ničí škodlivé bakterie a viry. Jeho užívání také ničí kvasinky, neduh spojovaný s užíváním antibiotik, hormonální antikoncepcí a moderním životem vůbec. Pokud je vám tohle málo, možná budete slyšet na vaše osobní zateplení: kokosový olej pomáhá stimulovat metabolismus = likvidace faldů.




Budete potřebovat:
250 g strouhaného kokosu
1 lžíci kokosového oleje (k mání zde)
1 lžičku vanilkového extraktu (buď si ho udělejte, nebo kupte)
špetičku soli


Vše dejte do mixeru ('chce to opravdu hodně výkonný mixér ( používám 25 let starý od Ety ). Po nějaké chvíli mixování začne kokos sám pouštět olej a pak už to jde ráz na ráz') a rozmixujte do hladka (asi 5min na nejvyšší otáčky). Uchovávejte v chladu. A kam s ním? Pokud ho nesníte hned lžičkou.. tak na pečivo, palačinky, na dezerty, ovocné saláty, do jogurtu, do tvarohu, do pudinku...



Květen patří pracujícímu lidu! Skořicová nivana na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí extrakt z lékořice Domácí citronový extrakt (bio & bezedný)

Komentáře

  1. Napovězte prosím. Strouhány kokos má bit čerstvý, nebo ten který se prodává?Dík. Igor

    OdpovědětVymazat
  2. Není možné, že je v návodu chyba? Dělala jsem ze 100g kokosu, směs se vůbec nechtěla spojit a ačkoliv jsem přidala oleje tak 4x více, je to stále poměrně sypké... Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. hmm, mne sa vidí, že ten kokos má byť niekoľko hodín namočený vo vode...ale 100% to nie je :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kokos nemá být namočený ve vodě, držte se návodu, ale chce to opravdu hodně výkonný mixér ( používám 25 let starý od Ety ). Po nějaké chvíli mixování začne kokos sám pouštět olej a pak už to jde ráz na ráz. Ale připouštím, že jsem mixovala déle než jednu minutu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já jsem udělala vše přesně podle popisu, krásně se to spojilo a bylo senzační, ale po dvou dnech v lednici je to vysušené a drobí se to, o mazání nemůže být řeč. možná moc suchý kokos?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)