Domácí šampaňské z květů černého bezu

Dnes (1.6.) mají malí lidé svůj velký den, tak je tolerujte prosím o něco víc než obvykle. U nás je rušno, vyrážíme na bílovický den dětí, bereme banner, pastelky a fixy, rybičky, plavky, šnorchl, domácí krém proti slunci... No jo, ono nám to tady svítí a je to jako malý přízrak, že ani nevím, jak se k tomu postavit. 
Jedno je už teď jasné - dřív nebo později vykvete černý bez.. bude na sirup i na trochu toho šampáňa. Konečně nějaké dobré zprávy.



Budete potřebovat:
4 litry horké vody
700g cukru
šťávu a kůru ze 4 chemicky neošetřených citronů
2 lžíce vinného octa
20 plně rozkvetlých květů černého bezu
špetku vinných kvasinek (seženete tady)

Do velké, dokonale čisté nádoby nalijte horkou vodu, vsypte cukr a míchejte tak dlouho dokud se plně nerozpustí. Pak dolijte studenou vodou, tak abyste měli celkem 6 litrů tekutiny.
Přidejte vinný ocet, šťávu a kůru ze 4 citronů a omyté květy bezu bez stonků. Promíchejte.
Přikryjte plátnem a nechte 2 dny fermentovat. Na hladině se začne tvořit pěna - přidejte špetku kvasinek. Přikryjte plátnem a nechte dál fermentovat 4 dny. Pak přelijte do jednotlivých lahví. Z vlastní zkušenosti doporučuju spíš PETky, ať doma nemáte o půl noci neočekávaně rychlý špunty. Vychlaďte a požívejte s mírou jako aperitiv, digestiv, nebo jen tak večer až uložíte děti a máte těch obligátních 10 minut jen pro sebe.
Na zdraví!


Rozmarné třapaté léto na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí bílá čokoláda Domácí bezový sirup


Komentáře

  1. Máte vyzkoušený jak dlouho vydrží? Resp. radu jak nejlépe uchovávat? Nebo je to sezónní záležitost jako burčák? :) Musí to být naprosto vynikající, určitě musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  2. po přidání kvasinek (sehnala jsem pouze v tekuté formě) se mi do dne na povrchu objevila plíseň:-(. Nevíte, kde by mohl být problém?

    OdpovědětVymazat
  3. je dobrý, ale nedělá mi bublinky :-) Vám ano?

    OdpovědětVymazat
  4. místo vinných kvasinek dávám do zchladlého převařeného základu sušené kvasnice, stačí nechat přes noc nebo 1 den na sluníčku, pak v PET lahvích do lednice. Skvělá chuť a plno bublinek :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)