Domácí ekologický prášek na praní (bílé prádlo)

Tak prej už celej Adamov včetně přilehlých stanových osad čeká na to až napíšu tenhle recept. Dnes jsem po patnácté vytřela podlahu, místní palubky už ochutnaly celé spektrum méně či více racionální stravy. Pomalu mi to tu usíná.. podlaha celkem jde, tak teď půjdem my na to sněhově bílé prádlo. Kouzelným agentem v tomhle mixu bude perkarbonát sodný využívá se především jako bělič při čištění a praní, vhodný zejména k praní plen. Je ekologický, během praní si rozkládá na sodu a peroxid, který způsobuje bělení. Zázrak za pusu.

Zdroj: http://jacksmasterblog.files.wordpress.com/2009/10/laundry1.jpg

Budete potřebovat
100g mýdla na praní (můžete použít olivové, které je k mání zde)
1kg práškové sody na praní (k mání zde)
500g perkarbonátu sodného (k mání zde)
můžete zakápnout oblíbeným éterickým olejem (k mání zde)

Mýdlo nastouhejte na jemno a vše smíchejte a skladujte v dóze v suchu. Dávku dávejte o 1/3 menší než jste u prášků zvyklí.

Už jste prali ve slizu? Pokud ne, tak šupky na to, ať nejste poslední.


Líbí se Vám Home-made.cz? Podpořte je v nominacích na Křišťálovou lupu.

Rozmarné třapaté léto na Essential.cz.


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí sůl do koupele s levandulí a lístky růží

Komentáře

  1. Moc dekuji za vsechny recepty a rady. Ani nevim, jestli je vsechny stacim vyskousek. K tomuto prasku na prani muzu rict jen jedno: Je skvely, uzasny. Ja tam pridavam i urychlovac TAED a tak nejen bila je uzasne bila, ale i barevne je krasne svezi. Diky, diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co je to prosím za urychlovač TAED? Děkuji. Dana

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. TAED je chemicka latka, ktera pomaha uvolnovani peroxidu za nizsich teplot. Je s ni tedy ucinnejsi prani na nizke teploty 30 a 40°C.

      Vymazat
    4. Mohu se zepta kolik ho přidáváte k prášku? Díky za odpověď Kajka

      Vymazat
    5. Z webu Essentials.cz:
      TAED (Tetraacetylethylendiamin), aktivátor perkarbonátu sodného.
      Přidává se asi 5 % (5 g TAED na 100g perkarbonátu) perkarbonátu sodného. TAED z něho uvolní peroxid již za nízké teploty.

      Vymazat
  2. Dobry den, uz dlhsiu dobu zhanam domaci recept na pohankovy tvaroh. Nevedeli by ste mi niekto poradit ako na to???
    Dakuejm
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím mohl by mi někdo napsat kolik se přidává toho TAEDu k prášku? Nikde jsem to nevyčetla.Jinak zkušenost s praním dobrá, ještě právě potřebuji na bílé prádlo co peru na 30-40 Děkuji Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupuju mix perkarbonatu a TAED. Je tri procentni, takze 3g na 100g perkarbonatu.

      Vymazat
  4. Prášek se mi neosvědčil :-( Prádlo mám flekaté a zaprané. Mýdlo jsem dala olivové a přidala i žlučové.
    Je to jen má zkušenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj . Prášek se mi naopak velice osvědčil z bílého prádla pustily i skvrny, které předtím jiným práškem nešly. Jen místo olivového mýdla strouhám Lanzu. Ta je sama bez barvy, tak prádlo nezabarví. Osobně moc nechápu, proč je doporučeno olivové mýdlo na bílé prádlo. Na barevné a černé jsem to už zkoušela a pralo to dobře. Každopádně ale za recept moc díky. S tím, že je to levnější, než normální prací prostředky už tolik nesouhlasím, ale za to, jak to pere mi to moc nevadí. A taky mně na tom baví to míchání to je nejlepší. :-)

      Vymazat
  5. S receptem jsem velmi spokojená. Prášek používám na praní látkových plen a výsledek velmi uspokojivý. Přidávám i TAED (5 g TAED na 100g perkarbonát). Předtím jsem prala v mýdlovém slizu a přidávala perkarbonát zvlášť. Ale takto je to mnohem jednodušší!

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s praním barevného prádla v tomto prášku. Trošku mě tam děsí to bělidlo.. Kamarádka používá sliz a je naprosto spokojená, ale já bych raději sypký. Jen nevím, zda si prádlo třeba časem nezničím.. Moc děkuji za brzkou radu, už chci objednávat..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle by mě také zajímalo! Mám různé dětské oblečky půjčené od kamarádek a nerada bych je vracela ve výrazně horším stavu než jsem je dostala...

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      také by mě zajímala odpověď na praní barevného prádla. Je tato směs vhodná i na něj? Nevybledne? Případně, můžete doporučit nějaký recept na praní barevného prádla v sypké formě pracího prostředku?
      Děkuji

      Vymazat
  7. Kolik toho prášku dáváte na pračku? To tu nikde nevidím..abych věděla kolik objenat. děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)