Domácí hydrolát - květinová voda (přírodní pleťový tonik)

Včera jsme tady v Bílovicích měli vzácnou návštěvu - Alenku a Milana z MF Dnes, pokud vás zajímá výsledek jejich dlouhé adrenalinové cesty po D1 z Prahy na Moravu, jukněte se 11.9. do přílohy DOMA DNES.
Dnes se pustíme do už tak dlouho slibovaných hydrolátů. Používají se jako přírodní pleťový tonik, nebo spej na osvěžení obličeje a není problém si je udělat sami doma. Protože se jedná o vodní záležitost bez konzervantů je třeba počítat s krátkou dobou trvanlivosti. Není ale problém si udělat každý týden hydro senaci a vytvořit si novou kombinaci vůní a účinků. Máte snad něco lepšího na práci?
 Květy je dobré používat čerstvé, ale ani sušené nezklamou, zítra už je září, ono se to nezdá, ale za pár týdnů už tu máme první mrazíky. brr.



Budete potřebovat:
1 díl okvětních lístků chemicky neošetřených květin (nejčastěji růže (růžová voda), levandule, třezalka, třapatka, černý bez...)
1 díl destilované nebo filtrované vody
velké množství ledu
velký hrnec s pokličkou a žáruvzdornou misku
nádobku na finální produkt (ideálně malou nebo velkou sprejovou lahvičku - k mání ZDE)


Pečlivě si omyjte ruce a ideálně vydezinfikujte pracovní desku, pomůcky i ruce izopropanolem nebo 70% 
ethanolem a nechte oschnout.  
Nasbírejte okvětní lístky oblíbené květiny. Omyjte je a rozložte, podívejte se pečlivě jestli tam nezůstal nějaký zapomenutý brouček.
Doprostřed velkého hrnce umístěte prázdnou keramickou (žáruvzdornou) misku. Na dno hrnce nasypte lístky a zalijte filtrovanou vodu (poměr 1:1 tj na 1 gram kvítků 1 gr vody).
Dejte na plotýnku a na malém žáru pomalu a s citem vařte. Na hrnec dejte pokličku - obráceně - kondenzovaná květinová voda tak bude stékat do misky kterou máte uprostřed hrnce. Na vrch obrácené pokličky položte led - nejlépe v zipových sáčcích aby vám nestékal dolů. Připravte si jich dostatečné množství, průbežně měňte.
Podle množství použité vody celý proces trvá 1-2 hodiny. Finální květinovou vodu slijte do nádobky, uchovávejte v chladu. Používejte jako běžný pleťový tonik nebo noste s sebou během dne k osvěžení obličeje.

 

Líbí se Vám Home-made.cz? Podpořte ho v nominacích na Křišťálovou lupu.


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí vlasová kůra pro suché a poškozené vlasy



Komentáře

  1. Mám dotaz ohledně té destilované vody. Stačí technická nebo musí být lékařská? Děkuji =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Případně jestli nestačí převařená voda.

      Vymazat
    2. Nejlepší je koupit si v obchodě kojeneckou vodu..

      Vymazat
  2. A jak je třeba s černým bezem? To musím otrhat opravdu jen okvětní lístky? A co je to velké množství ledu? 20 pytlíků á 0,5l? :-) Děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Dala by se voda vyrobit i z plátků tulipánů?

    OdpovědětVymazat
  4. Nešlo by to udělat v tom kávovaru (Moka konvičce) ? Třeba kdyby byla nerez a dalo by se to přímo do té vody ?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)