Domácí levandulový šampon (proti padání vlasů)

Ráda bych tak zběžně proskenovala již proběhlý rok. Na jejím začátku jsem tušila, že se budou dít věci, ale že budou až takového kalibru, to mě nenapadlo. Otevíraly se mi jedny dveře za druhými, a v každé místnosti na mě čekaly další zážitky, které mě posunly dál a výš. Jedny z prvních dveří, byly Farmářské trhy na Jiřáku, pak na Kulaťáku, karlínský piknik časopisu Apetit, Ekologikum, nakladatelství Jota následná realizace knihy Děláme si to doma sami, MF Dnes, Česká televize. Výsledky posledního můžete sledovat každý měsíc v Sama doma (nejbližší home-made vstup je už 7.1.) a v Polopatě (12.1).
Je to neskutečnej hukot, 10 let být v jedné místnosti bez oken, pak sebrat všechnu odvahu, prokopat se ven a najít venku svět plný barev, vůní a nečekaných možností. 2014 bude mít na co navazovat a já už se těším na další vrátka.
Domácí levandulový šampon tomu všemu dává jen korunu. Šampíci mě teď chytli a budeme se jim dál věnovat.

Děkuju a přeju všem rok 2014 plný dveří do nových světů, které jsou připravené na vaše prozkoumání.


Budete potřebovat:
50g olivového mýdla  (k dostání tady)
2g arabské gumy (k dostání tady)
200g převařené destilované vody 
10g sušené levandule (k dostání tady)
20g tenzidu Kokosglukosid (k dostání tady)
10g bylinkového extraktu (pokud budete chtít konzervovat)


Převařte vodu a rozpusťe v ní nastrouhané olivové mýdlo. Přidejte do ní arabskou gumu a za míchání nechte zcela rozpustit. Do převařené vody vložte bylinky a nechte stát přes noc. Poté přelijte přes kávový filtr, vmíchejte tenzid a váš šampon je hotový. Protože neobsahuje žádný konzervant, doba spotřeby je do 5 dnů.
Pokud chcete uchovávat déle, použijte konzervant: nejjednodušší je alkoholový extrakt. Můžete si ho udělat sami - stačí libovolnou bylinku naložit do líhu, nebo vodky a nechat louhovat, pak odebrat 10g extraktu a přidat do vašeho šamponu.
Šampon je vhodný zejména pro děti, protože obsahuje velmi jemný neutrální tenzid.



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
http://www.home-made.cz/2013/12/domaci-jednoduchy-parfem-i.htmlDomácí jednoduchý parfém



Komentáře

  1. Proč mám k mýdlu přidávat tenzid když v informacích o tenzidech je v textu, že nejznámější tenzid je mýdlo?............................ Při přípravě postřiků na rostlinstvo se jako smáčedlo také používá rozpuštěné mýdlo................................

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez tenzidu vyzkoušeno také ( je v receptech, tuším v kopřivovém šamponu ze začátku blogu ) mycí síla mydla není až tak velká jako u kokosglukosidu (WAS 51-55%)

      Vymazat
    2. co takto..?: http://domacikosmetika.passhaus.at/doku.php?id=tenzidy

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    také se mi moc nelíbí ten tenzid, to už přece vůbec není eko, je to čistá znečišťující chemie :o( .... Já jsem právě poprvé odzkoušela na vlasy i tělo čistě jen přírodní olivové mýdlo (napění se v ruce a umyje se pokožka hlavy, vlasy v délce se umyjí při oplachování samy) a jsem nadšená, mám velmi jemné vlasy a těžko hledám vhodnou kosmetiku. Ani není třeba žádný kondicionér, vlasy se rozčesávaly úplně samy. Při mytí samotném jsem měla trochu obavy, vlasy jakoby trochu drhly, ale jen do chvíle, než se vysušily ručníkem. Záměrně jsem nepoužila ani octový oplach, který jindy dávám a výsledek je skvělý.
    A jsou i přírodní olivová mýdla s bylinkami podle potřeby, takže za mě mám konečně vyřešeno a v koupelně najednou spoustu volných poliček :oD.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, není mi uplně jasné jakým způsobem může tenzid (Kokosglukosid) uškodit přírodě.. Prosím o bližší informaci. Děkuju! Alena

      Vymazat
    2. Tenzidy a jejich vliv na životní prostředí : http://www.chempoint.cz/tenzidy-a-jejich-vliv-na-zivot-kolem-nas

      Vymazat
    3. Aha už chápu, není tenzid jako tenzid :-)

      Vymazat
    4. To je možné, že v tom může být i můj omyl, o tom který vy prodáváte ( Koko Glukosid) se mi nepodařilo zjistit, jesty je iontový nebo ne. Takže z vaší reakce tedy vyvozuji, že asi není, možná by bylo dobrý to dopsat do popisu :o)

      Vymazat
    5. Dobrý den, Karen!

      Tenzidy vyrobené z ropy zůstávají v přírodě po mnoho let v nezměněné podobě, na rozdíl od tenzidů na bázi rostlinné, jako je tomu v případě kokosglukosidu (jehož bází je kokosový tuk+glukóza, jedná se o neiontový tenzid). Tento tenzid je mikroorganismy velice rychle rozložen a pro životní prostředí nepředstavuje žádné nebezpečí. Proto je také certifikován pro použití v přírodní kosmetice (BDIH).

      (Mimochodem, i pravé mýdlo je tenzid, také je velice šetrné k přírodnímu prostředí, nicméně pokud vám z kohoutku teče tvrdá voda, je efektivita mytí mýdlem významně snížena.)

      Pokud máte takový strach z tenzidů, čím se myjete Vy?

      Pěkný den,

      Adéla Ráček Seidlová

      Vymazat
    6. Dobrý den, Adélo Ráček Seidlová !
      Já se myji od hlavy k patě olivovým mýdlem, jak jsem tu už jednou napsala, ale když se tak ptáte, tak vám to ráda zopakuji. A ano, máme tvrdou vodu a světe div se, olivové mýdlo i tak úplně stačí, čím to? Že by teda možná tím, že je to taky tenzid, jak jste mě tu vysvětlila?
      Za vysvětlení Vám děkuji, tento popis by, si myslím, měl být právě u toho tenzidu uveden. To že tenzid, kokosglukosid, je právě ten neškodný přírodní, tu do teď nikde uvedeno nebylo a tím také vznikla celá tato debata.
      Věřím, že to ocení i další návštěvníci těchto stránek, kteří se i zajímají a ne jen slepě opakují recepty.

      Tak jako tak, já se budu dál držet olivového mýdla a nebudu zbytečně utrácet za stále další a další přísady, v tom zkrátka žádné plus nevidím a už vůbec né úsporu. Vždyť tento šampón vyjde dohromady na 80,-Kč (bez poštovného), odhadem to bude nějakých 300ml a nic moc trvanlivost. Olivové mýdlo stojí běžně 30,- je stále připravené a trvanlivé, k dostání snadno v kamenných obchodech, no to se přece nedá ani srovnávat :o).

      Takže mytí zdar a každému podle jeho gusta :o)

      Hezký den
      Karen

      Vymazat
    7. Je skvělé, že jste pro sebe našla optimální a současně tak snadné řešení!
      Opravdu si myslíte, že všem vyhovuje totéž, co Vám..?

      Vymazat
    8. A já jsem něco takového snad napsala? To jste teda asi vydedukovala z věty "Takže mytí zdar a každému podle jeho gusta :o) "

      :DDDD

      Vymazat
  3. Holky proč se dohadovat, ať si každý vyzkouší co mu vyhovuje. Každému přece vyhovuje něco jiného.

    OdpovědětVymazat
  4. dobry den chtela by jsem se zeptat kdyz delam byliny extrakt jak dlouho mam v te vodce nebo v lihu nechat ? dekuji :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji Karen za přínosný dotaz.
    Nápady zde podnětné, ale čeština autorky na velmi nízké úrovni přímo úměrná přemnoženému sebevědomí.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)