Domácí jednoduchý parfém I.


Máme za sebou docela jedlý týden, v pondělí nám zmizel kocourek, k mému studu jsem na to přišla až v úterý odpoledne a začala konstruktivně panikařit, protože v našem novém bydlišti venku ještě nebyl. Ve středu jsem ho zahlédla, zburcovala okolí, abych pak zjistila, že tam, kde jsem ho viděla, vůbec nebyl. Napadlo mě, že už mě asi hráblo z práce, to ale nebylo všechno.. Další noc se mi zdálo, že jsem jela na motorce, zastavila u nějaké staré fabriky, šla se podívat co tam je.. Uvnitř byly všude malé děti s nepřítomným pohledem fetovaly rozpouštědla z mých zipových sáčků. Další den jsem se rozhodla eshop zavřít, alespoň dočasně, duševní zdraví je přece jen až na prvním..
V sobotu ráno se kocourek vrátil a s ním i můj klid. Tím, že byl eshop zavřený jsem měla čas pořídit sety nových fotografií pro essential.cz a HLAVNĚ založit hned několik prvních parfémových mixů, na které mě nepřímo navedli ti fetující předškoláci.  
Alchymisticky dobrý pocit, který ve mě zůstal vám na dálku posílám, zkuste si umíchat alespoň jeden. Neslibuju žádnou bleskovou akci, dost možná nad tím strávíte celou zítřejší neděli, výsledkem je ale zase něco jenom vaše a to vám nikdo nevezme.
Výroba parfému je samozřejmě mnohem komplikovanější, ale z jesliček na vysokou předlouhá cesta je..
Budete potřebovat:
40 ml vodky
3 esenciální oleje, každý z jednoho tónu (vysvětleno o pár řádků níže)
3 ml filtrované nebo destilované vody
1g glycerinu
uzavíratelnou nádobu ( já používám staré lékárenské dózy )
flakonek se sprejem

Nejdůležitější je výběr vůní, které budete míchat.
Parfém se skládá ze 3 částí, podle toho, jak se které vůně uvolňují (některé parfémy však mají lineární složení, tj. jejich vůně je v průběhu času stále stejná).
Hlava (vysoké tóny) je to první, co je po aplikaci ucítěno. Právě hlava parfému utváří první dojem a proto je na ni kladen velký důraz. Doba trvání hlavy se pohybuje okolo 15 minut, ale může to být také pouhých pár sekund. Např. růže, jasmín, levandule, bergamont, citron, limetka a orchidej.
Srdce (střední tóny) začínají naplno vynikat po odeznění hlavy. Voní několik hodin (2–3 hodiny).  Např. citronela, geranium, hřebíček, muškátový oříšek, ylang ylang a neroli tj. květ hořkého pomeranče.
Základ (nízké tóny), jsou ty látky parfému, které prchají velmi pozvolna. Doba trvání bývá několik hodin (3–4 hodiny) Např. skořice, vanilka, pačuli a santalové dřevo.

Je důležité se pouze držet pravidla, že nejvíc se dává základního tónu, trochu méně středního a zase o trochu méně vysokého.
Připravte se na to, že si při míchání budete hrát, postupně přidávejte, tak, až vytvoříte dokonalou kompozici, která bude lahodit právě vám, každá kapka ovlivňuje celkový výsledek.
Výběr jednotlivých olejů je velmi důležitý, já jsme vycházela z toho co zatím mám, takže je to jen orientační poměr:
  • 20 kapek éo Skořice - základní tón
  • 18 kapek éo Citronely - střední tón
  • 14 kapek éo Levandule - vysoký tón
Míchejte oleje v malé misce, mějte u toho klid, dejte si na to čas, až budete plně spokojeni s výslednou vůní, přelijte ho do vodky a nechte pracovat, v chladu a s častým (1x denně) protřepáváním. Doba je na vás (dni až měsíce) čím déle oleje v alkoholu necháte, tím sytější, uzrálejší váš parfém bude.
Až budete mít tuto fázi za sebou, přimíchejte 3ml vody a 1g glycerinu (ten pomáhá udržet vůně na po aplikaci na kůži).
Přelijte do flakonku, ošplíchněte se zleva-zprava a vyražte mezi lidi,  machrovat.



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí sůl do koupele s levandulí a lístky růží



Komentáře

  1. Dobrý den, parfém zní jako úžasný nápad. Mě by lákal jasmín a vanilka. Ale vanilku jsem teda nikdy neviděla, jen v jojobovém oleji, ta by se asi nedala použít že?

    OdpovědětVymazat
  2. úžasný nápad! jakou kombinaci by jste namíchala sportovně romantické duši? Moc děkuji a přeji jen to nej a spoustu úspěchů v celém roce! Marci

    OdpovědětVymazat
  3. kupte si vanilkový lusk a do vodky či lihu vložte tento lusk celý. Nejlepší vanilka, jakou můžete mít.

    OdpovědětVymazat
  4. Už dlouho si chci udělat domácí parfém ideální pro mě a tohle je docela jednoduchý recept, určitě vyzkouším. Přemýšlela jsem nad kombinací levandule a malin, co myslíte? Jen nevím, co použít jako základ.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)