Domácí bylinkové šampony

Kdo se koukal na domácí bylinkové šampony v Sama doma už ví, že se tam nic pořádně nestihlo. Takže popisuju, dopisuju .. nebojte se toho, možná to zní složitě, ale je to jednodušší, než si pro ten šampík dojít do kšeftu.


Budete potřebovat:
hrst bylinek (kopřiva pro vlasy mastné, meduňka pro vlasy suché, levandule nebo růže pro vlasy normální, heřmánek pro děti) - nakoupit se dají tady
700 ml destilované, nebo filtrované vody
10 g nastrouhaného olivového mýdla (koupit se dá tady)
10 g rostlinného glycerinu (koupit se dá tady)
1 g Xanthanu - přírodní želírovací látka - aby to bylo hustý (koupit se dá tady)
20 g Planaponu SF - nepolární tenzid - aby to bublalo (koupit se dá tady)
10 kapek Kalium sorbátu - přírodní konzervant - aby se to nezkazilo (koupit se dá tady)

*@--! Pokud je libo, můžete sobě nebo jako dárek  pořídit 'hotový balíček' a akorát naváženými ingrediencemi


Vodu převařte. Nasypte do ní nastrouhané mýdlo a nechte rozpustit. Přidejte bylinky, zamíchejte a nechte louhovat přes noc. Další den přeceďte přes kávový filtr.
V glycerinu nechte dispergovat Xanthan. Dispergovat znamená nechat částečky rovnoměrně rozdělit, xanthan se v glycerinu nerozpustí. Směs přidejte k výluhu, stejně jako 10 g Plantaponu. Protřepte. Pokud neplánujete šampon do 3 dnů použít, přidejte konzervant, trvanlivost pak prodloužíte až na půl roku.
Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
http://www.home-made.cz/2013/12/domaci-jednoduchy-parfem-i.htmlDomácí jednoduchý parfém



Komentáře

  1. Prima recept, vyzkouším:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušela jsem kopřivový, ale nevím kde se stala chyba. Mám ty vlasy takový zplihlý, s takovým povlakem spíš do mastna... čeho dat víc, míň...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj - já dělala také domácí šampon z Marseillského mýdla a kopřiv a vlasy mám také splihlejší, což je normální - musíme si na to zvyknout. ALE HOLKY UŽ MĚ NESVĚDÍ HLAVA !!!!! A dcera má krásné dlouhé vlasy a je se šamponem na vísost spokojená - prý se jí vůbec netrhají jak jsou pevné. O víkendu budu dělat šampon, na který jsem našla recept zde - tak jsem zvědavá.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Xanthan neni prirodni latka, ale produkt bakterie zivici se geneticky modifikovanou kukurici. Protoze gm kukurice neni prirodniho puvodu, produkt z ni by se nemel nazyvat 'prirodni'.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máte pravdu že xanthan vzniká činností bakterie, pro kterou se jako kultura používá kukuřice nebo sója, ale není podmínkou že musí být geneticky modifikované, mohou růst i na normálních rostlinách, myslím že název přírodní je správný, protože xanthan vzniká působením bakterii přírodní cestou, není vyráběn synteticky pomocí chemikálií

      Vymazat
  6. kde na to koupím produkty..potřebné..obchody..díky.Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přímo v popisu jsou červeně zbarvené slůvka typu: koupíte tady, seženetu tu...) a to jsou funkční odkazy na e-shop ;-)

      Vymazat
  7. Dobrý den, mohu jako konzervant použít nějakou bylinkovo-alkoholovou tinkturu? Pokud ano v jakém poměru? Díky Alfred

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že paní Alena o tom mluvila v Sama doma. Tuším, že to bylo 10 ml extraktu na 100 ml šamponu. Tudíž 10% =)

      Vymazat
  8. Recept jsem vyzkoušela a jsem trochu v rozpacích z konzistence. Je úplně jako voda, čekala jsem, že bude hustší. Takhle se mi s ním hrozně špatně vlasy myjí, je ho třeba spotřebovat veliké množství. Vy, kteří jste zkoušeli, máte to také tak?

    OdpovědětVymazat
  9. Bohuzel mam take jen spatne zkusenosti... po tomto samponu sem mela vlasy velmi tezke, jakoby se olivove mydlo vubec nevymylo. Ma prvni myslenka byla: moc mydla... tak sem smes vic naredila a druhy den si umyla vlasy znovu... efekt se zdvojnasobil, vlasy byly jak kdyz je dukladne opatlate modelinou. Musela sem si vlasy umit jeste 2x normalnim samponem, nez sem z nich vsechen ten bordel dostala... Rikala sem si, ze to preci neni mozny, kdyz to u jinych funguje a pidila se po informacich... nekde sem se docetla, ze se olivove mydlo nesnasi s tvrdou voudou, coz my mame, tak sem na radu v danem prispevku zkusila pridat do smesi sodu. Bohuzel nepomohlo ani to, vysledek byl naprosto stejny :-/ Skoda

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)