Domácí pampeliškový sirup se šalvějí (anebo i bez)

Na prvním místě musím říct, jak moc mě překvapilo, že ani ne po 12ti hodinách zveřejnění knížky Děláme si to doma sami v eshopu, už mám to, co jsem měla objednáno, vyprodáno. A to prosím pěkně bez namáčení! Prodávat něco, co ještě není (knížka vyjde až za 10 dní), to vyžaduje nervy z oceli.
To, že nervy z oceli máme, jsme si ukázali minulý týden při fialkovém masakru motorovou pilou (smrtící trojkombinace, které pracovně říkám Violet Violence: maska - sirup - candy).
Tam se ale nezastavím, a jdu ničit a plenit další květenu! Tentokrát žlutá neviňátka pampelišky.. včera jsem je vůbec nešetřila, vyrazila jsem na ně na Soběšickou louku, vzala si na ně kybl a normálně sem je tam natrhala, až to lítalo.. To kdyby udělal každej, tak tu zachvilku nemáme žádný pampelišky! Takže, mládeži, do toho, plné květenství na nikoho nečeká!
Dočetla jsem se, že pampeliška obsahuje inulin, což je důležitá výživná látka pro diabetiky. Zajímalo by mě jen, jak sirup, v tom případě sladit, aby byl dobrý, tak pokud někdo víte, ozvěte se mi. Šalvěj jsem tam dala kvůli trávení, mírně nahořklé chuti a taky proto, že ho mám plnej květináč a prostě jsem dostala chuť ho do něčeho vrazit.
Pozor,  pokud kojíte a nechcete s tím přestat, šalvěj vynechte.



Budete potřebovat:
200ks květů pampelišky (natrhané v plném květenství)
2 citrony (bez pecek)
300g medu
1,5 litru vody
3 lístky šalvěje

Vyražte s kýblem na louku a natrhejte si přesně 200ks pampelišek. Ani víc ani míň, pokud si nebudete jistí, raději si to několikrát přepočítejte - přesnost má dnes přednost. :-)


Květy omyjte a nechte přes noc stát zalité 1,5 l vody.


Další den přelijte přes jemné síto. Výluh přelijte do hrnce, přidejte med, na kostky nakrájené citrony a bylinku.  Mám štěstí, byla jsem v Chorvatsku obdarována zdravými citrony ze soukromého sadu, takže sem to tam vrzla i se šlupkou.


Mírně vařte dokud sirup nezhoustne, pak přelijte do malých skleniček, skladujte v chladu a suchu. Užívejte si ho třeba v čaji, nebo na chleba s máslem, je dobrý i jako ingredience do sladkých nádivek. Působí dobře na trávení a uleví vám při nachlazení.
A nezapomeňte si na té louce pořádně odpočinout, uplést věneček anebo se jinak ožlutit. Užijte si to :-)



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí tinktura z květů sedmikrásek proti nachlazení



Komentáře

  1. Právě jsem dokončila, akorát nezhoustnul, ale nevadí, i tak nám chutná, byť i tekutý :-) Děkuji, Henrieta :-)

    OdpovědětVymazat
  2. jo ....stejna zkusenost....delala jsem ho uz dvakrat ale ani jednou nezhoustnul....ale jako šťáva dobry:)

    OdpovědětVymazat
  3. Také mi nezhoustnul, ale jinak je dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, mám stejnou zkušenost, vařím, vařím ale nehoustne. Ještě mě zajímá, jak dlouho zhruba sirup vařit a jestli ho budu vařit příliš dlouho mohou se pak snížit i léčivé účinky? díky

    OdpovědětVymazat
  5. ... vařit by se měl 3-4 hodiny, o tom zda se jeho účinky nesníží jsem také přemýšlela, ale sama nevím

    OdpovědětVymazat
  6. Když se vaří med, tak už tam moc vitamínů nezůstane ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... snad zůstane. Já ho tak používám místo včelího a je i chutnější.

      Vymazat
  7. Pokud se med zahřeje nad 45 stupňů tak se znehodnocuje, takže spíš použít třeba třtinový cukr, aspoň by to víc zhoustlo..

    OdpovědětVymazat
  8. Nezhoustnul... tak jsem přidal drobet želírovacího cukru a koezistence byla na místě :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)