Domácí šípkový sirup (aka Wobenzym který vám roste za barákem)


Úvodem musím říct, že nemám osobně nic proti Woboušům. Určitě mají moc pěknou krabičku i příbalový leták a vzhledem k reklamní thajské masáži jako dárek udělají radost spíš než urazí. Je i pravda, že v domácím šípkovém sirupu nenajdete všech 8 mysticky znících enzymů, ani dalších 21 látek, které se starají o to, aby tableta držela pohromadě, vypadala jako tableta, vydržela na pultě a pořád vypadala jako tableta i po měsících, měla atraktivní barvu a celkově skýtala gurmánský požitek správného tabletofila a tobolkopolykače.
Co ale v domácím šípkovém sirupu najdete je potěšení ze zužitkování něčeho, co vám roste za domem a o čem už se dlouho před průmyslovou revolucí vědělo, že pomáhá na celé spektrum neduhů.. třeba při rekonvalescenci, posiluje a čistí organizmus, zpevňuje cévní stěny, podporuje trávení a bojuje proti chřipce nebo nachlazení, o ledvinách ani nepíšu...
Když půjdete pro přípravek do lékárny, je šance, že tam akorát tak něco chytnete. Když místo toho půjdete k šípku a tam si pořádně trhnete, budete na čerstvém vzduchu, procvičíte se v úchopu a trhu, možná si i jako já roztrhnete bundu, ale vše to bude pro dobrou věc!



Budete potřebovat:
1kg čerstvých šípků
1,5 litrů vody
1kg cukru
1 lžičku kyseliny citronové (větší balení k dostání tady)


Děte k šípku a trhněte si tam (1 kilo).

Šípky doma omyjte a rozdrťte. S drcením jsem měla trochu problém, s různými pomůckami, to buď nedrtilo, nebo to lítalo všude kolem. Nakonec byla nejúčinnější kombinace nádstavce elektrického mixeru a hrubé síly.


Zalijte 3/4 litrem vody a za občasného míchání vařte 10 minut.


Poté přelijte přes hrubší plátno, tekutinu dejte stranou.


Šípky dejte zpět do hrnce a zalijte čerstvým 3/4 litrem vody.



Opět vařte 10 minut, přelijte přes plátno a obě tekutiny smíchejte. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a vařte dalších 10 minut.



Nechte vychladnout, přelijte do lahví se špuntem. Sirup se podává buď ředěný čerstvou vodou, nebo do mírně vychladlého čaje.



K dnešnímu dni se prodalo už 15,828 knížek Děláme si to doma sami. A to není malé číslo, i když by se to mohlo pohledem Hrušky zdát!
Slavíme! Se totiž něco povedlo!
 
A proto teď: kniha + 100,- Kč + doprava zdarma!
http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-sami





Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Dobrý den, mám sušené šípky. Jaké množství mohu použít?
    Děkuji, Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, je nutné sirup uchovávat v lednici? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda, jdu na to! Včera jsem celé odpoledne trhala šípky (a bundu a ruce) a večer myla a zbavovala „šťopek.“ A právě jsem uvažovala, co z toho může být kromě čaje. Takže senzace, doma se všichni těší :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super nápad, přemýšlím, jestli by to nešlo bez toho vaření - přeci jen 30minut vaření znamená obrovskou ztrátu vitaminu C a asi i dalších dobrých věcí, co v tom šípku jsou....

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím, kolik prosím bude zhruba té tekutiny z 1kg šípků? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vařila jsem z kila šípků a vyvařila jsem litr a něco málo:-)

      Vymazat
  6. Dobrý den, mám dotaz jak je to s trvanlivostí sirupu. Vydrží bez konzervantů třeba jako dáreček do vánoc? Díky a přeji krásný den

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela sirup ze sušených šípků a vyšel parádně! Postupovala jsem následovně: 0,46 kg sušených šípků (odpovídá 1 kg čerstvých) jsem zalila 1,5 l vroucí vody, povařila 10 minut a nechala přes noc macerovat. Druhý den (cca po 20 hodinách) jsem celou tu nádheru přepasírovala přes plátýnko, znovu zahřála, přidala lžičku kyseliny citronové a 1 kg cukru a vařila, dokud sirup nezískal požadovanou konzistenci. Je mnohem tmavší, než z čerstvých šípků, ale chutná stejně skvěle :)
    Děkuji moc za recept!!! Od podzima jsem si dávala lžíci každé ráno do čaje a celou zimu se mi nachlazení vyhýbala..

    OdpovědětVymazat
  8. Baví mě, jak recepty popisujete! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den,
    často slýchávám, že šípky musí být přemrzlé. Platí to i v tomto případě?
    Díky

    OdpovědětVymazat
  10. A ty male jehlicky nejsou v sirupu poznat, co jsou vevnitr? U marmelady to i po precedeni poznat bylo.. ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Hezký den všem, právě jsem dodělala svoji první várku. Drtila jsem ponorným mixerem ve vyšší skleněné nádobě, kolem mixeru jsem dala utěrku a nic nelítalo. Drť s vodou jsem povařila 10 min a nechala macerovat 24 hodin, přecedila přes látkovou plenu, přidala kys. citronovou a cukr a pouze zahřála aby se cukr rozpustil. Sirup má bezvadnou konzistenci, žádné jehličky nejsou cítit, je jemný a chuťově naprosto skvělý. Jen přemýšlím, co by se stalo, kdyby se cukru přidalo méně (třeba jen 1/2). Bude to mít vliv na trvanlivost (na hustotu asi ano, ale to by mi nevadilo). Máte někdo zkušenost? Díky Tereza

    OdpovědětVymazat
  12. Když chcete drtit tyčákem, nejlepší je tam rovnou nalít i tu vodu... nedělala jsem to nadvakrát, ale všechnu vodu na ráz a tyčák to hezky rozmixoval všechno a bez práce... když jsem to zkoušela nasucho musela jsem po každém ponoření ty šípkyz toho mixéru vyškrábat

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,
    lze cukr zaměnit za nějakou jinou ingredienci (med apod.)? Aby to mohli užívat i cukrovkáři?

    OdpovědětVymazat
  14. U sušených hmozdíř, čerstvé jsem hodila do šejkovace :)

    OdpovědětVymazat
  15. Patřím mezi velkoobjemové konzumenty šípků, ale musím nesouhlasit s kritikou Woboušů :) (Wobenzymu) a enzymů vůbec.
    Bez enzymů by ani kouzelník nedokázal uvařit takový božský mok, jako je pivo. A bez nich bychom tu neměli ani víno a především ani chléb.
    A mně tedy Wobenzym už nejednou vytrhl nejen šípkový trn z paty :)

    OdpovědětVymazat
  16. vsade sa pise, ze pri vysokych teplotach sa straca vitamin C. ani sipkovy caj sa udajne nema varit, ale luhovat pri teplote max. 40st... Sipkovy sirup by som si rada doma aj ja urobila, ale akosi tomu prevaraniu neverim ... hm?

    OdpovědětVymazat
  17. Pokud nechcete vařit, tak si šípky nasušte a udělejte si čaj luhovaný jen ve vlažné vodě. Šípky jsou velmi tvrdé plody a bez vaření se k sirupu nebo k marmeládě nedostanete ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak.. Každá metoda má své výhody a nevýhody.

      Vymazat
  18. Já dělám sirup ze šípků už přemrzlých, měkkých, případně je dám na nějaký čas do mrazáku, aby změkly. Pak stačí jen zalít vodou, rozmačkat na šťávu (nechávám ještě 24 hodin macerovat), pak přidat cukr a hotový sirup opět zamrazit. Díky takovému množství cukru sirup nezmrzne, ale stane se z něj dobře nabíratelná dřeň. A díky zamrazení nemusím řešit konzervaci ;)

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den,
    tenhle sirup miluju, ale měla jsem ho ve špajzu a bohužel mi do měsíce všechno zplesnivělo... jak nejlépe uchovávat? V lednici? Nebo zamrazit?
    Nerada bych to úsilí zase obrečela. Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, je jedno, jaké šípky použiji? Můžou to být takové, co u nás jen tak rostou za barákem nebo jen určitý druh? Silva

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)