Domácí multivitamínový sirup - ten nejlepší na světě!

Schválně jsem takovej lump, že jsem do názvu nedala jméno toho zázračného multivitamínu. Protože jsem sama s ním měla několik let problém a veškeré recepty se snažila vystínit. Nevím proč, jestli je to jménem nebo vzhledem anebo tím, že pro mě byl dlouho neznámou plodinou. Rakytník mi k srdci nepřirostl. I přes to, že je doslova nabitý vitaminy a to od kořínků až po poslední větývku. Letos jsem ale pokořila svůj ničím nepodložený a neracionální odpor, na zahradě totiž máme kluka rakytníka a dvě holky rakytnice a bylo mi blbý je tam nechat jen tak stát.
Omlouvám se Ti, milý Rakytníku, že jsem tě neměla ráda. Čaj, kosmetika, sirup, všechno z tebe je ale božsky dobré. Jediné co jsi nám moc neulehčil je sběr tvých plodů. Zabila jsem u Tebe půl víkendu, ruce a kus bundy jsi mi orval a obarvil.. ale dobře mi tak, příště k Tobě budu přistupovat s větší pokorou.



Budete potřebovat:
1,5 kg plodů rakytníku
20g kyseliny citronové
1,5 litr vody
cukr - funguje zejména jako konzervant

Pro ty, kdo rádi sirupaří, doporučuji pořídit tenhle balíček pro vášnivé sirupáře a sirupářky.


Jediné co je na tomto mulťáku těžké je sběr. Vyhraďte si na něj dost času, nespěchejte. Bobulky se netrhají snadno, rakytník má trny. Bobulky potřebujete celé - nepromáčknout a neutrhnout bez stopek vyžaduje určitou techniku trhu, kterou získáte až samotnou praxí.


Čisté bobulky vsypte do velké mísy. Něčím je potřeba plody porozbíjet, aby se uvolnila šťáva. Tyčák (viz foto) je asi nejhorší volba. Nejlepší se zdá být ruční mlýnek 'na maso'. Pak zalijte vodou, já jsem na 1,5kg plodů použila 1,5 litru.


Přidejte kyselinu citronovou, zamíchejte a nechte stát 24 hodin na chladném, temném místě.


Přelijte přes filtrovací plátno, veškerou šťávu vymačkejte.


Přidejte cukr (dle svých zvyklostí. Tradiční dávkování je 1kg na 1 litr) a míchejte tak dlouho, než se rozpustí. Šťávu nijak nezahřívejte.


Sklenice na sirup vymyjte vařící vodou, poté je ještě propláchněte malým množstvím alkoholu (třeba slivovice). Naplňte lahve a uložte naležato do chladu.


Sirup si dopřejte denně. Pokud možno ho co nejméně ohřívejte, do čaje přilévejte až po jeho vychladnutí pod 55°C.
Díky cukru je šťáva konzervovaná, vydrží vám celou zimu. 


http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-samiK dnešnímu dni se prodalo už 15,828 knížek Děláme si to doma sami. A to není malé číslo, i když by se to mohlo pohledem Hrušky zdát!
Slavíme! Se totiž něco povedlo!
 
A proto teď: kniha + 100,- Kč + doprava zdarma!





  

Máme nový kanál na YouTube. Tady je něco na rýmičku:





Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
http://www.home-made.cz/2016/08/domaci-alpecin-kofeinovy-sampon-proti.html





Komentáře

Okomentovat

Diky! :)