Domácí andělská mast aneb Wobenzym na kůži

Tuhle mast nazývám 'andělskou', protože její hlavní ingrediencí je kořen převzácné bylinky anděliky lékařské o jejíchž kouzelných účincích psali už středověcí autoři ze zemí ležících severně od Alp. Pokud ji budete hledat, máte vyhráno, je totiž opravdu těžké ji přehlédnout. Roste většinou na březích potoků, dorůstá až do výšky 2,5 metru. V kosmetice i kulinářství se používají její listy a květy. V léčitelství oboje a ještě k tomu kořen, se kterým budeme pracovat i dnes. Když si vložíte kousky kořene do dlaně a trochu promnete, všimnete si příjemně pryskyřičné vůně, kvůli které jsou i její květy a listy hojně používané v mistrovském kulinářství.
Kořen má celé spektrum účinků, pokud ho požíváte vnitřně formou například čaje. Uvolňuje křeče, usnadňuje vykašlávání, povzbuzuje činnost žaludku, zlepšuje stav cév, uklidňuje srdce. Jeho síla se dokonce používá při odvykacích kůrách narkomanů a pokud jste si o páteční noci kapičku více popili, je dobré vědět, že se užívá  po alkoholových a nikotinových otravách k pročištění krve.
My ho teď budeme používat zevně. Ve všech případech, kdy chcete urychlit rekonvalescenci, hojení kůže po operaci nebo úrazech, ulevit bolesti nebo svědění kůže a hojících se ran, se vám vyplatí mít tuhle mast připravenou k použití.
Andělika podobně jako třezalka vyvolává fotosenzitivitu kůže, takže po jejím zevním použití, nechoďte s kůží na trh (na slunce).



Budete potřebovat:
5g kořene anděliky (seženete tady)
50ml kokosového oleje - pokud vám voní kokos, pak nativní, pokud ne, tak klasický kokosový olej.
jemné plátýnko  (seženete tady)
kosmetickou dózu nebo kelímek (vybírejte tady)


Balíček od balíků z venkova!
Chcete si zjednodušit vybírání ingrediencí? Pořiďte si hotový balíček na výrobu domácí přírodní kojenecké i dospělácké kosmetiky a lékárny přímo tady.


Kořen anděliky vsypte do hmoždíře a snažte se ho rozemlít na co nejmenší kousky. Pokud vám to nejde, pověřte muže.



Vsypte do dózy nebo skleničky a zalijte rozpuštěným kokosovým olejem. Olej udržujte v tekutém stavu nejméně 1 týden (stačí teplota nad 22°C např. u kamen, na radiátoru, v terárku s plazy.. cokoli máte k dispozici)


Poté přelijte přes jemné plátýnko a uchovávejte v teplotě do 20°C. Mast má trvanlivost dle trvanlivosti použitých surovin, respektive té nejkratší.

  

Mám nový kanál na YouTube. Tady je něco na rýmičku:





http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-samiK dnešnímu dni se prodalo přes 20,000 knížek Děláme si to doma sami 1 a 2. Slavíme! :-)
Knihy s podpisem nebo i věnováním seženete tady.






Líbil se vám tenhle recept? Okoukněte další návody, budete je milovat!
http://www.home-made.cz/2016/08/domaci-alpecin-kofeinovy-sampon-proti.html





Komentáře