Domácí medovo-šalvějový sprej na bolavý krk - Krkošplích Forte

Milí čtenáři,
už dlouho jsem vás takhle nepozdravila. Takže zdravím a děkuji, že za váš zájem o domácí výrobu. Jsem ráda, že jste a že nejsem sama, koho to takhle drží. Nechci nás nějak vyzdvihovat, ale veřím, že lidé, kteří si doma snaží vyrobit i to, co je běžně dostupné v obchodech, posouvají ten náš svět dál.
Myslím na to, jakými principy se řídí současný svět, který se točí kolem nákupu a prodeje ve velkém. Na začátku stojí chytrý obchodník, který chce vydělat. Draze si zaplatí tým, který mu vyvine nějaký produkt - například sprej do bolavého krku Krkošplích Forte. Další drahý tým vyvine krabičku, lahvičku a kampaň, aby se Krkošplích Forte dobře  prodával. Další drahý tým kreativců vytvoří reklamu na Krkošplích Forte, kterou pak velmi draze odvysílají v nějakém drahém médiu v drahém vysílacím čase, vám přeruší nějaký jiný drahý oblíbený pořad, aby vám pěkně barevně s pěknými herci vysvětlili, že  bez Krkošplích Forte jste naprostý břídil, který se nechce postarat o to, aby se jeho rodina měla dobře. Hlavně to během 30ti sekund zopakují alespoň 5x, aby si to zapamatovalo i to malé dítě, které nenákupem Krkošplíchu Forte zanedbáváte. Krkošplích Forte bla bla Krkošplích Forte bla bla  Krkošplích Forte bla bla Krkošplích Forte bla bla Krkošplích Forte.
Krkošplích Ultra se zatím vyrábí v nějaké pěkné plechové montované  Forte továrně, kterou pan obchodník nechal draze postavit na louce, na které pravděpodobně před tím volně rostly bylinky, které stačilo svařit, vypít a ulevit si. V továrně se vyrábí Krkošplích Forte dělníci za minimální mzdu, z ingrediencí, které nebudou Obchodníka moc stát, protože uvažte, kde by na to vzal peníze, když je továrna, vývoj, reklama, balení , propagace, tak drahá!
Veškeré náklady na tohle legraci platí milý spotřebitel, který by se raději nerušeně díval na svůj oblíbený seriál. Krkošplích Forte v době chřipkových epidemií mizí z pultů lékáren. Prospěch z toho má Obchodník, všechny týmy kreativců, akcionáři médií, možná ještě i dodavatelé továrny, dodavatelé pracovní síly, rozhodně však ne ti, kdo produkt kupují. Ti tu celou legraci finacují, a ti chudáci u výrobní linky svým způsobem taky. Obchodník si mne ruce a vymýšlí co dalšího potřebného by nám vymyslel.
Tak vám, milí, čtenáři, děkuji za to, že se taky snažíte dělat věci jinak, i když jste možná za podivíny a snílky. Věřím, že děláme svět lepší. Diky za to !
A teď ten náš Krkošplích Forte !



Budete potřebovat:

2 lžičky sušené šalvěje (pokud nemáte, můžete v malém množství pořídit tady)
1 lžičku sekané skořice (pokud nemáte, můžete v malém množství pořídit tady)
1 lžičku sušené třapaky nachové (pokud nemáte, můžete v malém množství pořídit tady)
měkkou vodu na výluh (kojenecká nebo fitrovaná bude stačit)
šťávu půlku citronu
1 lžičku medu- najděte ve svém okolí včelaře a kupujte u něj!
15ml vodky nebo slivovice
sprejovku (pokud nemáte, můžete pořídit tu našu tady)

Hotový balíček na výrobu tohoto speje najdete tady.

Připravte si bylinky, naučme se je sbírat, pěstovat, sušit, a zpacovávat, pokud ne nemáte, kupte si je, ale zkuste raději u drobných bylinkářů. Podporujete tak dobrou věc!



Převařte vodu a bylinky zalijte. Nechte stát 12 hodin. Poté přelijte přes plátno. Výluh mírně ohřejte na cca 40°C.



Odstavte ho, přidejte šťávu z citronu a med. Promíchejte.




Přelijte do sprejovky. Konzervujte alkoholem 1:1. Naše sprejovka má 30ml. Proto přidáváme 15ml slivovice (žijeme jednou nohou na Valašsku)




Trvalivost vašeho Krkošplíchu je 6 měsíců. Aplikujte do krku, převentivně i při bolesti. Pozor, chutná i dětem! :-)






Líbil se vám tenhle recept? Okoukněte další návody, budete je milovat!
http://www.home-made.cz/2016/08/domaci-alpecin-kofeinovy-sampon-proti.html





Komentáře

  1. Dobrý den, jaké množství vody se dává? Děkuji :-), Jitka Rulíková

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)