Domácí křupavý voňavý croissant

Pokud jste jako já, normální uživatel kuchyně, domácí croissant je něco o čem se nemluví, nepřemýšlí, jen zbožně nakupuje. To, že mě vůbec napadlo ho zkusit udělat považuju za příznak šílenství a oběť tomuto home-made.cz projektu. Ale zhmotnělé croissanty právě teď (as we speak) voní na stole, jsou jako od Francouze a jsou jen naše. Comment incroyable!
Nebojte se, pokud to zvládnu já, zvládne to každý.



Na rodinnou víkendovou porci croissantů budete potřebovat:
1,5 šálku teplého mléka
1/4 šálku hnědého cukru
1 lžíce suchého droždí
3,5 šálku hladké mouky
1 lžíce soli
200 gr másla

1 vejce

Prvně si udělejte drožďový základ, smíchejte mléko, cukr a droždí a nechte stát. Pokud nezačne směs do 5ti minut pěnit, vylijte ji a začněte znova. Dobré droždí je prostě základ a bez něj to nepůjde dobře. :-)
Poté vmíchejte postupně mouku a sůl. Vypracujte těsto - finálně bude hladké, vláčné, mírně lepivé. Vyválejte na čtveratou placku.


Tu zabalte do potravinové folie a dejte na 1 hodinu do lednice.

Teď si udělejte máslovou placku, která vám vykouzlí ty známé croissantové vrstvy. Dejte si máslo mezi 2 vrstvy pečícího papíru a vyválejte na placku, která bude o něco málo menší než ta těstová a dejte taky do lednice ztuhnout.

Po hodině vytáhněte z lednice obě placky, máslovou dejte na těstovou a zabalte jako psaníčko, vyválejte, aby se vrstvy spojily a dejte do lednice na 1 hodinu.


Vytáhněte z lednice, vyválejte do délky a zase stejně zabalte. Na hodinu zpět do lednice. Opakujte to stejné 3x.

Teď je těsto krásně navrstvené, vyválejte na placičku asi půl centimetru tlustou, nakrájejte do dlouhých trojúhelníků a srolujte. Na plechu pak potřete vajíčkem.


Potřené croissanty před pečením nechte hodinu stát, nabydou ještě trochu na objemu. Předehřejte troubu na 200 C, pečte 10 minut, pak teplotu stáhněte na 190 C a pečte dalších 8-10 minut podle toho jak moc chcete aby byly zlaté. A je to a ani to nebolelo (doufám).

Vím, že to celkově trvá dlouho kvůli pobytu těsta v lednici, ale ve své podstatě je to velmi jednoduchý postup, který vám nedá moc práce a muziky bude víc než dost.



Další nápady, které by se vám mohly líbit:


Komentáře

  1. Chystám se na ně..:)..Ale vážně se tam dává lžíce soli?

    OdpovědětVymazat
  2. Chci se zeptat kolik kousků croissantu z těsta nakonec přibližně vyjde? děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Proč dělat objev z něčeho, co je běžně na internetu v mnoha verzích se stejným principem. Kromě toho, udávat dávkování v hrnkách a vedle toho v gramech je zbytečně matoucí nesmysl.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)