Domácí prášek do pečiva

Kdo peče, potřebuje prášek do pečení.  Proč ale platit někomu, že nám udělá koktejl prášků a zataví ho do potištěného pytlíku?
Udělejte si vlastní prášek do pečiva - bez fosfátů.
Běžné prášky do pečiva jak je známe obsahují Fosforečnan Sodnohlinitý, je to látka obsahující hliník kterou je v ČR a EU povoleno přidávat do jemného pečiva, v Austrálii je ale zakázána. Je zde maximální denní dávka 0,6 mg/kg tělesné hmotnosti, které je bezpečné požít. Absurdní je ale představa, že budeme dětem počítat kolik pečiva je ještě ok sníst...
Vyhněte se tomu, ušetříte peníze a své zdraví.


Budete potřebovat
1 díl jedlé sody
2 díly vinného kamene (creme de tartre) (k mání ZDE)
1 díl kukuřičného škrobu


Můžete si ho namíchat jednorázově: smícháte 1 lžičku sody, 2 lžičky vinného kamene a 1 lžičku kukuřičného škrobu. Anebo si udělejte celou pixli do zásoby.


* Vinný kámen vzniká ve víně reakcí silně disociované kyseliny vinné s draslíkem, jehož zdrojem jsou látky získané z půdy nebo pyrosiřičitan, používaný při výrobě vína jako konzervant. Využití vinanu draselného je poměrně široké. Ve výrobcích jako jsou cukrovinky, vína, nealkoholické nápoje, pekařské výrobky, želé, ovocné nápoje, šťávy, zavařeniny a pudinky má funkci stabilizátoru, zahušťovadla, protispékavé a kypřící látky, regulátoru kyselosti nebo jako látka kontrolující pH. Vinan draselný působí také antibakteriálně.


Další nápady, které by se vám mohly líbit:


Komentáře

  1. Udělám,ale kde vzít prosím vinný kámen? :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm s tím práve bojuju. V čr se prodává už smíchanej. Pak je to francouzská firma, která ho distribuuje, ale obávám se že původ V,K je Čína. Přitom vinný kámen je pro vinaře v podstatě odpadní produkt. Tady na Jižní Moravě je ho dost, jen ty vinaře přesvědčit aby ho namleli. Zatím nemám úspěch :(

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      moc prosím bylo by možné mi vinný kámen sehnat? Klidně bych si ho vzal nenamletý. Snad bych to něčim pomlel. Bohužel ale nemám nikoho známého na moravě. Za odpověď předem Děkuji. S pozdravem Vláďa.

      Vymazat
    3. Vláďo, známost je málo, s kamenem jsou to hotové orgie. Musíte najít dobrého vinaře co se o sudy stará, dělá mešní víno /víno bez chemie/ a pak ho přimět k tomu aby kámen vytloukl, mě to trvalo věky a mám teď v eshopu (http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/28-1-Vinny-kamen-Creme-de-tartar) Není to věc nemožná, ale jde to.

      Vymazat
  2. Pokud máte znamé v Americe, nechce si to dovézt, tam se to prodává v obchodech jako bežné kořeni ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. prosim a mnozstvo potom davate ako klasicky prasok do pecenia? cize ak ma ist 12g tak 12g tohoto? ci treba nejako upravit.
    mate dobre skusenosti s nakyprenim cesta? je to porovnatelne?
    dakujem

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, také bych ráda znala poměr směsi s vinným kamenem vs kupovaný prášek do pečiva. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)