Domácí voňavý a zdravý bezový sirup

Už to nebude dlouho trvat, opadnou mrazíky a my konečně přivítáme babí léto. Někdy v tom mezidobí mezi zimou a podzimem nám možná i vykvete černý bez. A jak se teď nově u nás říká: bez bezu za kamna nelez!


Na 1 litr sirupu budete potřebovat:
10 kusů květů černého bezu
1 litr vody
1 kg cukru
30g kyseliny citronové (seženete tady)
šťáva a kůra z 1 citronu 
pěknou flašku se špuntem (seženete tady)


Odstřihněte stonky a samotné květy důkladně omyjte a dejte do větší mísy. K nim přidejte citronovou kůru, kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Promíchejte a nechte stát.
Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte a až bude mít směs  teplotu 40C (tedy trochu vyšší než teplota tělesná) nalijte ji na květy. Mísu přikryjte  a nechte stát 2-3 dny. Potom sirup přeceďte a uchovávejte v chladu.
Řeďte vodou dle chuti. Prý je dobrý i smíchaný s perlivým vínem nebo ginem. Tak to můžete zkusit na zahřátí..



Co takhle si udělat ještě něco dalšího?
 Viděli jste seriál receptů na Stream.cz? Tady máte další recept. Domácí krém na opalování SPF30:
Recept na něj, najdete tady.
https://www.stream.cz/homemade/10006082-krem-na-opalovani
Balíkovská nabídka kniha + 100,- Kč
http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-sami


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!
Domácí hydratační emulze s Panthenolem (aby nám opálení dlouho vydrželo)

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí třezalkový med Domácí Chai


Komentáře

  1. Takhle bych to nikdy nedělal... vařit... Nejlepší je vzít hroznový cukr, kyselinu askorbovou a vinnou a jedlou sodu. Soda se tam dá v určité míře (spočítáte si z molárních hmotností, aby to vyšlo s askorbovkou 1:1, aby se vyrušila kyselost askorbovky - vznikne askorbát sodný. Ten to dodstatečně konzervuje a nemusí se to vařit. Jediný co je potřeba, je ohřát na cca 50 - 60 °C aby se rozpustil cukr.
    Už mám rok starou bezovou šťávu a naprosto bez problému. JF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud má někdo doma rok starou bezovou šťávu, tak je to sakra problém! ;-)

      Vymazat
    2. Jen tak mimochodem-květy bezu se zde nevaří, pouze voda s cukrem, takže maximum cenných látek zůstane zachováno.
      Ke stránkám-jsou doslova "nádherné".Děkuji, Katka

      Vymazat
    3. A vydrží ti rok?

      Vymazat
    4. Askorbát sodný je převážně pro udržení barvy, na konzervaci se používá kyselina sorbová. Sorban sodný konzervuje. Kyselina askorbová je prostý vitamín C.

      Vymazat
    5. Tak takhle bych to teda já nikdy nedělala :-D
      K čemu je rok stará bezová šťáva podle chemického vzorce? :-P

      Vymazat
  2. No mně musí vydržet alespoň rok, přeci jen, když každý rok dělám cca 140 l sirupu z 2000 ks květenství...a rozhodně bych nepužival citronku, ale jinou, jemnější kyselinu, jako např. kyselinu vinnou, místo cukru, hroznový cukr (dextrózu) a pokud se to má dobře vyluhovat, tak demineralizovanou vodu.....jinak se nepoužívá se 10 květů, ale 10 květenství....což u černého bezu je dost rozdíl ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsi číslo! to je sirupu že by s tím jeden mohl vydláždit Kalovo náměstí. Je to k osobnímu odběru ? Takovejch litrů - to je škoda skladovat. Květenství mi příjde jako slovo takový starorůžový. Rozdíl to ale je, o tom žádná, tak doufám že si nebude nido stěžovat že jeho sirup je bez chuti..

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj. ja to delam takhle: prevarim vodu a necham vystydnout.
    do nadoby sklenene nastriham kvety bezu bez stopek. pridam citronovou stavu a kuru a i kyselinu citronovou.
    priliju tu prevarenou studenou vodu – tolik aby kvety byly ponorene. necham stat do druheho dne.
    potom precedim pres cednik a zmerim, kolik tekutiny je a vratim do velike sklenene lahve. a potom pridam cukr hnedy trtinovy (1 kg na 1 litr) a necham ve flasce, dokud se cukr nerozpusti treba tyden. kazdy den zamicham. nakonec to prijde do mensich lahvi do studena. s

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju za recept:-D když jé toho víc tak to klasický zavařim a vydrží i rok když se sklenice někde schová:-D ale uchovávám na zimu hodně protože zabírá skvěle na nachlazení a mírné teploty a bolesti zad:-D

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju za recept:-D když jé toho víc tak to klasický zavařim a vydrží i rok když se sklenice někde schová:-D ale uchovávám na zimu hodně protože zabírá skvěle na nachlazení a mírné teploty a bolesti zad:-D

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuju za recept:-D když jé toho víc tak to klasický zavařim a vydrží i rok když se sklenice někde schová:-D ale uchovávám na zimu hodně protože zabírá skvěle na nachlazení a mírné teploty a bolesti zad:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusí se zavařovat, stačí dát do láhve a nahoru kápnout tak lžičku slivovice. Vydrží to i přes zimu. Dělám takto šťávu už roky a nekazí se. Výborná je z pampeliškovejch květů :-)

      Vymazat
  8. Na toto množství by to chtělo alespoň dvojnásobnou dávku květů, aby to stálo za to! Já dělala 4 litry z 80 květů, postup tady:

    http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/bezinky-nasi-jezinky.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Suhlasim. Ja sirup robim tak ako tu je popisane, len pouzivam na liter vody tak 25 kvetov. A dva citrony.

      Vymazat
  9. Copak je to za kraj, že tam kvete bez v době babího léta?? ;-) U nás na Moravě tedy na přelomu jaro - léto, trhám pravidelně. Nicméně oceňuji spousty výborných a užitečných rad, jako od babičky :-) M. B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to byla přece legrace :-) Příspěvek je z konce května. Pamatujete se jaká byla kosa ? :-)

      Vymazat

Okomentovat

Diky! :)