Domácí halva (s tím co máte rádi)

Doufám, že už máte v lednici hotové Tahini, pokud ne tak hupky šupky na to ať nejste pozadu a můžete si doma sami uplácat vlastní halvu.



Budete potřebovat:
400ml Tahini ( recept je tady -kdo si to nechce dělat doma sám, může si to koupit)
kvalitní rostlinný olej
350g semolinové mouky (to je mouka z tvrdé pšenice, ze které se např vyrábí domácí pasta. Ač se v našich super-hyper prodává kde co, semolinu tam nehledejte. Dá se objednat online, nebo sehnat v prodejnách s italskými potravinami no a samozřejmě mimo ČR v běžných obchodech .. ach jo)
200ml medu
1/2 lžíce kardamonu
100g sezamových semínek
A teď je na vás co máte rádi:
rozinky, skořice, kakao, vanilkový extrakt
50g sekaných mandlí a/ nebo pistácií / vlašských ořechů


Olej z tahini nechte odkapat do nádoby a dolijte rostlinným olejem do 350 ml. Ohřejte opatrně olej a postupně přidávejte mouku, důkladně promíchejte a dál vařte- směs je hotová až získá zlatavou barvu - v ten moment přimíchejte odkapané tahini a odstavte.
Zvlášť zahřejte med na teplolu 110C  - odstavte a vmíchejte kardamon. Tuto směs ještě za horka přidejte do směsi z oleje tahini a semoliny. Důkladně promíchejte.
Pokud chcete halvu s extra příchutí - teď je čas vmíchat co máte rádi - kakao, nebo vanilkový extrakt, rozinky, skořici, nebo nechat jak je.
Vlijte do formy nebo do formiček, posypte oříšky a nechte ztuhnout.



Květen patří pracujícímu lidu! Skořicová nivana na Essential.cz.

Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí citronový extrakt (bio & bezedný) Domácí vanilkový cukr

Komentáře

  1. Milujem halvu, ale na tento recept jsem dot líná. Rychlejší je odlít si do misky tahini kolik chceme chalvy a přidat přiměřeně medu nebo nějakého jiného tekutého sladidla mícháme dokud to nezhoustne že jdou dělat kuličky. Já ráda přidávám ještě kokos a pak v něm obalím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. upravený recept od Hany se mi líbí :-) sháněli jsme nějaký bez mouky a tento je super, i s tím kokosem :-) jinak podle původního receptu obalujeme i v oříšcích všech uvedených druhů :-) super nápad dělat kuličky, jinak jsme ohýbali lžíce :-D děkuji

      Vymazat
  2. Více jako kupovaná chalva chutná recept od Hany..tady to nic moc.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)