Domácí dětský čaj proti strachu, nervozitě a nočnímu pomočování


Dnes začnu trochu nesvátečně, na to abych vložila tento recept mě přivedla Anežka, která měla v noci na dnešek ošklivou noční můru, takhle rozrušenou si ji dlouho nepamatuju. Když se uklidnila, zeptala se mě jestli chci slyšet co se jí zdálo.. říká: 'Žili jsme jakoby v pravěku a najednou začalo zemětřesení, nemohla jsem najít náš dům a když jsem ho pak našla, byl celý rozbořený. Šla jsem dovnitř, byli tam cizí lidé, ty, mami, jsi tam ležela mrtvá, přikrytá šálou, ti lidé tě chtěli strčit do skříňky abys navěky zmizela.'
Pak vedle mě usnula. Ten sen mě vzal nejen tím, jak děsivé můžou být dětské noční můry ale i tím, jak je její sen, aniž by to tušila, reálný.
Ještě do minulého léta jsme žili na chalupě u Mariánských lázní. Většina domů v okolí byla po odsunutých Němcích. Ti jednou ročně přijížděli s celými rodinami, aby ukázali svým dětem, vnukům odkud vlastně pochází. Pokojně, mile, bez jakékoli trpkosti.. Měla jsem štěstí se setkat s původním majitelem našeho domu. Provázel nás po pozemku a ukazoval kde měli ustájené koně, dobytek, kam chodili na pastvu... řekl mi jak tam spokojeně hospodařili s mámou tátou a sourozenci. Za války byl se svými bratry poslán do Ruska na frontu...  když se vrátil domů, zjistil, že jeho rodiče tam nejsou, zvířata jsou zabitá a v posteli  jeho rodičů spí v jejich šatech cizí lidé..
Anežčin zlý sen byl v podstatě zhmotněním naší kolektivní zodpovědnosti. Přála bych si, abychom se naučili dělat věci tak, aby naše děti měly o kapku klidnější spaní.
Děkuju Ivonce za tip na čaj, který teď přesně potřebujeme.



Budete potřebovat:
1. varianta:
1 čajová lžička řezaného kozlíkového kořene na studený výluh,
dále směs ze stejných dílů máty peprnné a meduňky.

2. varianta:
30 g meduňkového listu,
30 g levandulového květu,
30 g mučenkové natě,
10 g třezalky.

3. varianta:
40 g kozlíkového kořene,
30 g mučenkové natě,
30 g meduňkového listu.

Postup přípravy:

1 Varianta:
Nejprve si připravíme studený kozlíkový výluh:
1 čajovou lžčku kozlíkového kořene zalijeme šálkem studené vody a necháme přes noc 10 - 12 hodin vyluhovat.
Ráno připravíme čaj ze směsi máty a meduňky:
1/2 čajové lžičky směsi zalijeme 1/4 šálku horké vody, necháme 10 min. vyluhovat a scedíme. Potom oba čaje smícháme.
Již několk minut po vyptí čaje se dítě začíná uklidňovat.

2. Varianta:
1 pol. lžíci čajové směsi přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme 10 min. vyluhovat a scedíme.

3. Varianta:
1 čajovou lž. směsi přelijeme 1 šálkem vroucí vody, necháme 10 min. vyluhovat a scedíme.

Při problémech se spánkem a nočním pomočováním se pije před spaním, při strachu a nervozitě např. z lékaře nebo před zkouškou ve škole se čaj pije před rozrušující stresovou událostí, při velkém strachu a nervozitě se čaj může pít 2x - 3x denně. Děti ve věku 4 až 5 let pijí 1/2 šálku, děti ve věku 6 - 14 let pijí 1 - 1 a 1/2 šálku

Nápoje povzbuzující nervy, jako jsou káva, černý čaj nebo cola nejsou pro děti vůbec vhodné.

Pozn. Účinky čajů můžeme ještě posílit aromaterapií, vhodná je levandule (do aromalampičky, jako bylinný polštářek nebo stačí večer kápnout 1 kapku na polštář) a chmelové šištice (500 g chmel. šištic naplníme do bavlněného povlaku a použijeme jako polštářek, vydrží asi měsíc, poté je třeba náplň vyměnit).



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí sůl do koupele s levandulí a lístky růží



Komentáře