Domácí kúra z ostropestřce pro těžká sobotní rána aneb 'já rád (svý) játra'

Ač se to nezdá, játra máme jen jedny a měli bychom si jich náležitě hleďet. Po 10ti letech života se milovníkem všemožných intoxikací,  se na alkohol dívám jiným, střízlivějším okem. Mám ráda lidi co jsou šťastní a veselí i bez něj a že jich je! Pokud máte doma alkohomila a chcete pečovat o jeho jaterní buňky, nebo se vám vymkla nějaká párty z rukou a máte lehce cirhotický pocit, pomozte svému natvrdlému játru bodlákem!
Osemení ostropestřce mariánského má hned pod slupkou silymarinový komplex což je koktejl histaminu, tyraminu, silybinu, silymaru.. tyto látky mají sedativní a hlavně choleretické účinky, léčí přetučnění a působí při regeneraci jaterních buněk. Dává játra do pořádku i po žloutence a poškození z RTG záření.
Já rád játra.. a Ty rád játra?



Budete potřebovat:
1 lžičku plodu ostropestřce mariánského (ke koupi zde)

Celé plody rozdrťte  (účinné látky jsou v osemení) přelijte 250 ml vařící vody a nechte 20min louhovat. Užívejte 1-3 šálky denně. 



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
Domácí sůl do koupele s levandulí a lístky růží



Komentáře

  1. O ostropestřec jsem si již dříve zajímala a četla jsem, že cenné látky z něj nejsou rozpustné ve vodě,nemá to tedy smysl používat jako čaj. Lepší je se přemoci a sníst celá semínka, např. zapečená v nějaké dobrotě :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já přidávám semínka do muesli tyčinek (2 díly ovesných vloček, 1 díl jablečného pyré, 1/2 dílu medu nebo javorového sirupu, plus sušené ovoce a semínka).

    OdpovědětVymazat
  3. Není pravda, že čaj z ostropestřece je bez účinku, tímto čajem a tudíš dobrou radou jsem pomohla mnoha lidem, kterým už šlo o život. Jinak se semena dají jíst v syrovém stavu jako oříšky, když se pomixují můžete drť přidávat do jogurtu atd ... Zde je odkaz ne můj blog kde o OSTROPESTŘECI MARIÁNSKÉM píši. Škoda, že mnoho lidí vůbec o tomto zázraku na svá játra nic neví .... kůra pití čaje je na jeden měsíc a v té době žádný alkohol ! http://andelske-obrazy.blog.cz/0906/nemoc-jater-ostropestrec-mariansky Přeji všem zdravá játra Marie :))

    OdpovědětVymazat
  4. Já si čaj z ostropestřce taky dělávám a samozřejmě sním i ty semínka samotný, ony jsou spařený v čaji snáz poživatelný, syrový mi prostě nechutnají, ale v čaji trochu zjemní a chutnají víc jako oříšky :-).

    OdpovědětVymazat
  5. Nejdulezitejsi ucinne latky sylimarinoveho komplexu jsou extremne termolabilni a aby ostropestrec neztratil podstatne ucinnost, nesmi se pri jeho zpracovani prekrocit teplota 40°C. Rozpustne jsou v oleji, proto jsou nejcastejsi lekovou formou tobolky, kapky nebo kapsle.

    V caji, pecenych muesli-tycich apod. pusobi hlavne placebo efektem a pokud to nekdo vyrabi nebo nedejboze prodava, jde o vysmech a o kseft:(

    Mimochodem podobny omyl je rozsiren i o jmeli, ktere pusobi jako temer zazracny prostredek na snizeni krevniho tlaku (zvlast tam kde, nechceme po(u)zit cerstvy cesnek), ovsem aby neztratilo tuto ucinnost, nesmi pri louhovani teplota vody predrocit 60°C.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)