Domácí kandované třešně

Vím, tenhle recept dávám dohromady rekordně dlouho dobu, i když je v podstatě prostý, dělala jsem ho na třikrát. Moje už tak dost chaotická nátura vykvetla jako japonská třešeň a že bylo co sklízet.. Poslední týdny byly náročné, horší to snad být nemohlo... Ale zpátky k třešním a dalšímu ovoci, které byste si rádi sami doma pořádně okandovali. Princip je jednoduchý; voda v ovoci se postupně vymění s cukrovým roztokem, ten ovoce zakonzervuje, drží jeho původní tvar, díky kyselině citronové zachováte i jeho barvu a to prosím dlouhodobě a bez středoškolské chemie.
Bonus navíc, pro zatím nepřesvědčené, kandovanou třešni nebo višni si můžete dát do oblíbeného letního koktejlu, což se s džemem dělá celkem těžko..


Budete potřebovat:
1 kg zralých ale tvrdých (!) třešní
2 litry vody 
400g pískového cukru
1 lžičku kyseliny citronové (výhodná balení k dostání ZDE)


Začněte výběrem ovoce, díky mému špatnému výběru mi nevyšel první pokus. Musí být zralé, tvrdé, vybírejte si i barvu, mě se líbí tmavé, když jsou kandované vypadají proti světlu jako rubíny..


Ovoce omyjte, nechte opakat, odšťopkujte a vypeckujte, já jsme použila vypeckovávač na olivy. Vodu nechte svařit s cukrem, přidejte kyselinu citronovou a pak směsí přelijte ovoce. Nechte stát do druhého dne.


Další den ovoce slijte. Slitou cukrovou vodu opět přiveďte k varu a přelijte ovoce podruhé, nechte stát.. to stejné opakujte ... a teď pozoooor... 10x! Ano, vím, je to pruda ale stojí to za to! Pokud jste trpěliví rozdělejte si to do několika dní, já jsme netrpělivá, takže jsme to scukla do pěti, přelívala jsem ráno a večer.  Po finální akci nechte třešně okapat, můžete ještě obalit v pískovém cukru a nechat stát dokud se na nich nevytvoří takováhle cukrová 'sklovina'.


Uchovávejte v chladu v zavřené dóze. Třešně takhle vydrží 3-6 měsíců.

Nemáte nic lepšího na práci? Hlasujte pro home-made.cz na Křišťálové lupě 2014 v kategorii One (wo)man show.
Pár důvodů, proč to udělat:
- je to ztráta času.
- nic z toho nebudete mít.
- dáte mi tím možnost si zajistit hlídání a vyrazit do Prahy a setkat se s lidmi kterým je nad 10 let!
- děláme si to doma sami se stane skutečným termínem technikem a ne jen slovní hříčkou pro uchyláky.
http://kristalova.lupa.cz/hlasovani/?setSubjects=637


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!
http://www.home-made.cz/2013/12/domaci-jednoduchy-parfem-i.htmlDomácí jednoduchý parfém


Komentáře

  1. Zdravím,jdu s prosíkem zaujal mi recept na kandované třešně.Měla jsem 3 kg třešní a podle receptu se mi zdá moc vody a málo cukru,tak jsem to svařila a skutečně jen nasládlá voda.Co s tím?Děkuji za radu předem

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, opravdu stačí tak málo cukru? Co jsem se dívala, bývá cukr a voda v podílu 1:1. Děkuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)