Domácí tinktura z myrhy (pro kouzelnou první pomoc)

Milá děvčata a chlapci, mám takovou jednu adventní otázku.. pamatujete si ještě, co přinesli 3 Králové Ježíškovi za dárky? Nebyly to žádné výrobky ani krámy z plastu, co by vožužlal, rozflákal a chudákům Marii a Josefovi by se pak válely po domě.
Byly to dary z naší země s všestranným použitím. První bylo Zlato, nejušlechtilejší kov, symbol bohatství. Myslím, že každý z nás tak nějak zhruba tuší, jak s ním naložit.
Druhým darem bylo Kadidlo, pro svou vůni se používalo a stále používá napříč náboženstvími k navození slavnostní atmosféry. Už tehdy ale bylo známé svými léčivými účinky, v době kdy Zentiva byla ještě bezpečně na houbách, se z něj vyráběli léky a masti. My jsme minulý rok vyráběli z kadidla kouzelný krém proti vráskám. Pamatujete si? :-)
Třetím darem byla Myrha, také pryskyřice, žluté barvy, získávaná ze stejnojmeného keře. Tehdy se za ni platilo zlatem a proto se s ní mohli chlubit jen ti největší boháči. Ačkoli my jsme na ni trochu pozapomněli, v minulosti byla významnou ingrediencí. Egypťané s ní balzamovali zemřelé. Římané ji podávali k lahodnému vínu, aby se stalo ještě lahodnějším. Krásné Římanky si tinkturu z myrhy vtíraly do vlasů, aby byly zdravé a lesklé. Pro své léčivé účinky se přidávala do přípravků na zuby, do léčivých mastí a kosmetický přípravků.
Myrha, se kterou teď budeme kouzlit, bude můj dar vám, za kouzelný rok 2014, který mi a doufám že i vám, přinesl tolik překvapení a radosti.



Budete potřebovat:
10g Myrhy (seženete tady)
100ml vodky nebo kosmetického lihu  (seženete tady)
sprejovou lahvičku  (třeba tuhle)


Myrhu zalijte vodkou nebo kosmetickým lihem a nechte stát 3 týdny. Občas protřepte.



Udělejte si tuhle tinkturu, po 3 týdnech přeceďte. Ponechte v malé sprejové lahvičce ve vaší domácí lékárničce a používejte k ošetření kůže po škrábnutí, pořezání. Rána se vydezinfikuje a rychle zacelí.




Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

Okomentovat

Diky! :)