Domácí gel z kaštanů pro krásné nohy (bez křečků a morčat)

Sbíráte taky rádi na podzim kaštany? A co s nimi pak děláte? Dlouhou dobu jsem zůstávala v téhle oblasti v nejistotě. Moje invence končila u zvířátek ze špejlí. Pak se k tomu přidalo krmení divoké lesní zvěře, a to vyjímečně nemluvím o dětech. A tím to skončilo. Kaštany většinou pak často v nějakém malém dekorativním množství končily smutně uschlé na poličce v předsíni vedle klíčů, využité bez užitku. Přesto ten pocit, vracet se z podzimní procházky s plnou kapsou čerstvě vyloupnutých lesklých kaštanů, miluju.
Moje kaštanová cesta se protla s jírovcem teprve nedávno a já se názvoslovně stydím za tolik let života v čeleďovém omylu. Jak určitě 99% z vás ví, kaštany nezrají na stromu 'kaštan', ale na jírovci.
Plody jírovce, tři oříšky pro Popelku milovníků oběhové soustavy, obsahují aktivní látky (aescin), které zvyšují odolnost vlásečnic a zlepšují žilní tonus. To je nejvítanější možný účinek pro prevenci a léčbu varixů - křečáků. V aromaterapii se používá ke zlepšení varikozních stavů také levandule a geranium. Když propojíme všechny tyto 3 účinky, získáme domácí pomazání na nožky snů, bez křečků, křečáků a morčat, a to krásně, čistě a přírodně.



Budete potřebovat:
20ml extraktu z plodu jírovce/ kaštanu - můžete si ho buď udělat (recept viz níže) anebo koupit
0,25 Xanthanu (dá se koupit zde)
20ml ostropestřecového oleje (dá se koupit zde)
20ml mandlového oleje (dá se koupit zde)
3 kapky éo Levandule (dá se koupit zde)
4 kapky éo Geranium (dá se koupit zde)
Výhodný hotový balíček s akurátně naváženými surovinami si můžete pořídit tady.


Pokud nemáte extrakt z kaštanu, prvně si ho udělejte. Čerstvé kaštany (budou Vám stačit tak 2 kusy) nastouhejte na jemno.


Mezi námi, je to docela fuška, takže pokud se vám nebude chtít, je tu možnost číslo 2.


Vsypte do zavařovačky, nebo jiné sklenice s víčkem a zalijte 50ml glycerinu. Nechte stát 1 týden, občas protřepte.


Výtažek z kaštanu vám zbarví glycerin do hnědo šeda. Požadované množství přefiltrujte, přes dvojitý kávový filtr, plátýnko anebo kvalitní papírové utěrky.


Teď máte buď koupený anebo vlastní extrakt z kaštanu. Odměřte si 20ml a přidejte do něj 0,25g Xanthanu.


Zamíchejte tak, aby se prášek rovnoměrně rozdělil.


Pomocí ručního míchátka pak pomalu přidávejte mandlový a ostropestřecový olej.


Přikápněte éterické oleje Levandule a Geránium. A máte hotovo. Doba spotřeby je dle doby spotřeby použitých surovin, resp. té nejkratší.
Aplikujte masáží na nohy, nejlépe po koupeli ev sprchování.


http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-sami/0/5/219-Thomas-A-Delame-si-to-doma-sami-1-a-2



Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody, budete je milovat!

Komentáře

  1. Chci se zeptat: ve většině receptů se dělá tinktura (takže kaštany do alkoholu) glycerin má samozřejmě lepší vlastnosti co se týká vlivu na pokožku, ale zajímá mě srovnání zda je z pohledu prospěšných látek lépe glycerin nebo líh? Nebo to vyjde nastejno? Mohu do glycerinu dát těch kaštanů víc než máte v návodu? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě dotaz nemám olej z ostropestřecový olej, jakým ho mužů nahradit?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)