Domácí bylinkové mýdlo s vůní jasmínu

Tohle mýdlo je pro mě takovou připomínkou toho, jakej jsem uvnitř padouch. Před Vánoci jsem se s prostřední dcerou a prostředním synem pustila do vyrábění dárků a mýdla jsem si nechali jako takový bonus navíc. Sehnala jsem, podle mě, moc pěkné formičky ve tvaru lístku, i tekutý cholorfyl k přírodnímu barvení, tak jsem se rozhodli, že pomocí mýdlové hmoty, kopřivy a chlorofylu vyrobíme domácí bylinkové mýdlo. Výsledek byl tak krásný, že jsem ho nechtěla dát z ruky. Ani dětem! A to ho vlastně vyráběly ony samy. Mýdlo jsem si obřadně odnesla do koupelny a umývat se s ním můžou jen vyvolení a ještě za odměnu.
Vyrábění pomocí mýdlových hmot je hračka a ačkoli nad vámi budou ti opravdoví mýdlaři asi ohrnovat nos, a já se jim nedivím, je to ideální způsob jak s mýdly začít, když jsou děti ještě malé.
Na práci s louhem je potřeba soustředění a trochu té odborné pomoci do začátku. S mýdlovou hmotou toto řešit netřeba, odříznete si požadovaný kus, rozustíte v mikrovnce anebo ve vodní lázni, doplníte bylinkou, barvou, vůní a máte profesionálně vypadající kus v řádu několika minut.



Budete potřebovat:
mýdlovou hmotu (na jedno mydlo cca 100g) - vybírejte tady
zelené barvivo - tekutý chlorofil - k dostání zde
špetku sušené kopřivy - k dostání zde
1ml parfémového oleje - já jsem použila Jasmín (ten je tady)
formičku na mýdlo - lístek - k dostání zde

Hotový balíček na výrobu tohoto bylinkového mýdla je připraven tady.

Na jedno mýdlo je potřeba asi 100g mýdlové hmoty. Z kilového balení je to jedna desetina.



To pak nechte rozehřát v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.


 Po rozpuštení vkápněte parfémový olej, tekutý chlorofyl a vsypte sušenou kopřivu. Vlijte do formičky, za pár minut je mýdlo hotové.




Podobné, ale trochu jiné mýdlo - růžové s mořskou solí - jsme vyráběli před měsícem s dětmi pro MáMontessori. Na podrobný postup se můžete podívat tady.




Nevěřili byste, co všechno se dá vyrobit doma! Máme o tom už 2 knížky a pracuje se na další.

http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/36-1-KNIHA-Delame-si-to-doma-sami


              

Komentáře