Domácí šalvějové bonbony na bolavý krk

Můj krk mi působí potíže už mnoho let. Ten nejzásadnější problém je, že mi s hlavou víc kýve, než vrtí a to, mi způsobuje v dlouhodobém horizontu kalamity a kolize. Na místě je vždy nejjednodušší kývnout, nikoho akutně nezklamete, nemusíte se omlouvat ani vymlouvat. Všichni jsou spokojení .. jen vy tušíte, že zkáza je za dveřmi. Já totiž v tom svém kývo-festu úplně zapomenu na existenci sebe a s tím souvisejících potřeb, třeba mít jeden jediný den volna, vypnout, nic neřešit.  Utopie. Tedy zatím..
Do roku 2015 budu mít úkol naučit se říkat sorry, fakt nemůžu, nedám to, nezvládnu to.. Ono toho i tak bude hodně, ale alespoň toho nebude pořád víc.
Tyhle bonbony nedělejte s malými dětmi, možná ani s většími ne, a pokud nejste majitely dětí, udržujte status quo.. Ten důvod je, že to pálí, lepí, táhne .. a budete mít dost práce sami se sebou. :-)



Budete potřebovat:
200g cukru krupice
hrst čerstvých lístků šalvěje
papír na pečení



Do hrnce nasypte cukr a velmi zvolna ohřívejte.


Cukr by neměl hned zhnědnout, to by znamenalo, že se asi něco pálí. V tom případě, vylít a začít znova. Cukr bude postupně jantarovatět a tát.


Nasekejte si šalvějové lístky na malé kousky. Nehroťte to ale až tak moc, šalvěj se v cukru stáhne a při konzumaci ji sotva ucítíte.



V momentě, kdy je cukr plně rozpuštěný, odstavte a vsypte šalvěj. Promíchejte a nechte stát 10 minut.



Rozprostřete si zatím papír na pečení (můžete posypat moučkovým cukrem, ale z mého pohledu je to zbytečné). Karamel znovu trochu ohřejte, ať se s ním lépe pracuje. Pomocí lžičky naneste na papír a nechte ztuhnout (asi 5 minut).


Přemístěte do dózy s víčkem a užívejte při bolesti v krku.




Nemáte nic lepšího na práci? Hlasujte pro home-made.cz na Křišťálové lupě 2014 v kategorii One (wo)man show.
Pár důvodů, proč to udělat:
- je to ztráta času.
- nic z toho nebudete mít.
- dáte mi tím možnost si zajistit hlídání a vyrazit do Prahy a setkat se s lidmi kterým je nad 10 let!
- děláme si to doma sami se stane skutečným termínem technikem a ne jen slovní hříčkou pro uchyláky.
http://kristalova.lupa.cz/hlasovani/?setSubjects=637


Líbil se vám tenhle recept? Zkoukněte další návody,  budete je milovat!

Komentáře

  1. Zdravim, ma dotaz, da se ten karamel delat i ze trtinoveho cukru nebo je to zbytecny / nevhodny/ atd? :)
    diky Monika

    OdpovědětVymazat
  2. nechápu jak se vám to takhle hezky rozpustilo ... mě se to začalo rozpouštět a pak tvrdnout a vůbec to nebylo takhle hezky tekutý :( takže od toho mám akorát celý hrnec který nejde umýt :D

    OdpovědětVymazat
  3. Bombony se zadařily, akorát jsem udělala chybu, že tu šalvěj s karamelem jsem dala rozpustit moc a na pečícím papíře se z toho udělaly placaté bombony, spíš lízátka no. Jinak je to parádní recept. V krku bolí zrovna celou rodinu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Diky! :)